Motionssvar D01
Hur ska staden styras när vi ingår i majoriteten igen?
Att stärka och utveckla demokratin får aldrig stanna av utan måste vara en ständigt levande process. Ledord som finns i detta arbete är bland annat att beslut ska tas så nära medborgarna som möjligt. Att organisera staden i stadsdelsnämnder ger möjlighet till just detta. Besluten fattas av förtroendevalda som bor och verkar i lokalsamhället och som därmed innehar unik kompetens; om hur det är att leva i just den stadsdel man är engagerad i. De som bor i stadsdelen har möjlighet att komma till möten och faktiskt ställa frågor och direkt påverka utvecklingen i deras grannskap.
En viktig del i att stärka och utveckla demokratin är att se till att politik faktiskt gör skillnad. Det ska kunna märkas om det är en socialdemokratisk majoritet eller en borgerlig som styr staden. Det betyder att den politiska organisationen måste styras av just politiskt förtroende valda och inte de facto av tjänstemän. Detta kräver en tydlig organisation men också ett budgetsystem som går att påverka utifrån de olika stadsdelarnas och verksamheternas förutsättningar.
Under de senare årens borgerliga styre har vi sett hur stadsdelsnämndernas makt och inflytande minskat och verksamheter som i allra högsta grad berör medborgarna på det lokala planet har centraliserats på ett eller annat sätt. Som motionären beskriver har det skett dels genom onaturliga geografiska strukturer samt genom att man alltmer infört ett pengsystem som lett till att stadsdelsnämnderna bara har att genomföra vad fullmäktige beslutat.
Hur den framtida organisationen för staden kommer att se ut är i dagsläget svårt att förutse till punkt och pricka och variablerna som man måste ta hänsyn till är många. Från socialdemokraternas sida är dock inställningen om att Stockholm är en så stor stad att det krävs stadsdelsnämnder. Därför måste arbetet med stadsdelsnämnder utvecklas.
En viktig förutsättning för att den politiska organisationen i staden fungerar är att den håller över flera mandatperioder. Styrelsen anser därför att det är viktigt att arbeta hårt för att försöka hitta en demokratiskt och styrningsmässigt bra lösning som har förutsättning att få stark uppslutning hos den stora majoriteten av Kommunfullmäktiges ledamöter. I den andan har styrelsen gett Kommunfullmäktigegruppen i uppdrag att undersöka möjligheten till blocköverskridande organisatorisk lösning.
En förutsättning för att en organisation som innefattar stadsdelar ska fungera och inte endast utgöra en skendemokratisk strategi krävs det att den lokala nivån fylls med verklig möjlighet till maktutövande. Det betyder att stadsdelarna måste ha egna, tydligt avgränsade ansvarsområden och egen budget kopplat till dessa att förfoga över.
Under 2007 genomfördes en utredning av just stadsdelsnämndernas framtid på uppdrag av arbetarekommunens styrelse. I uppdraget till utredningen fanns många av de frågeställningar som motionären tar upp med. Utredningen kommer under 2009 av överlämnas till arbetarekommunens styrelse och sedan slutbehandlas av representantskapet.
Arbetarekommunens styrelse förslår representantskapet besluta:
- att anse motionen bifallen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Tack för ett i huvudsak positivt svar!
Lite avvaktande - hoppas det beror på de överläggningar som ska ske med de andra partigrupperna för att hitta en långsiktigt hållbar lösning med stadsdelsnämnder!
Frågan om avvägning mellan central och lokal makt - mellan centrala och lokala nämnder vill styrelsen tydligen inte ta i nu.
Ser fram emot nya djärva grepp när vi närmar oss maktövertagande tillsammans med mp och v!
Skicka en kommentar