onsdag 7 januari 2009

Styrelsens utlåtande över motion O04 - Motarbeta främlingsfientlighet genom utbildningsinsatser

Att mellan 1,5 och 4 procent kan stödjer Sverigedemokraterna i opinionsundersökningar är givetvis alldeles för högt men att ge detta förhållandevis lilla hot en så särskild behandling tror styrelsen inte skulle vara effektivt. Givetvis bör partiets valutbildningar innehålla värderingsdiskussioner och strategi kring hur rasistiska partier bemöts. Det enskilt mest effektiva sättet att bemöta rasistiska partier är dock att erbjuda en politik som syftar till rättvisa och social jämlikhet. Detta bör vara Socialdemokraternas målsättning inför valet 2010, inte att ensidigt peka ut ett av flera hot för ökad rasism och differentiering i politiken. I styrelsens mening är den sittande regeringens politik med förslag om svenskkontrakt, politik där arbetare ställs mot arbetare och minskad internationell solidaritet ett större bidrag till ökade främlingsfientlighet än vad något främlingsfientligt småparti kan erbjuda.

Under mandatperioden efter valvinsten 2010 bör målet med politiken vara att möta rasistiska och främlingsfientliga partier genom politik som minskar klyftor och ökar förståelse.

Socialdemokraterna bör som parti uppmana föreningar att arrangera egna studiecirklar och delta i bland annat ABFs satsningar mot främlingsfientlighet som en del i utbildningssatsningarna inför valet 2010.

Arbetarekommunens styrelse föreslår årsmötet besluta

Att motionen avslås

(Motionen hittar du här)

Jens Lundberg

Inga kommentarer: