söndag 25 januari 2009

D16 Trängselskatt och trafik

Styrelsens utlåtande över D16 Trängselskatt och trafik

När trängselskatten infördes på försök 2006 syntes direkt effekter i form av färre bilar och minskad köbildning i vår stad. När sedan försöket permanentades ändrades reglerna och den markanta minskningen avtog dramatiskt, vi såg istället att trenden vände.

Trafikkontoret och vägverket följer noga vad som sker i trängselskattens spår. Stora mängder statistik tas fram varje år där man tydligt kan följa trafikflöden och rörelsemönster. Arbetarkommunens styrelse anser därför att det inte är brist på statistik eller annan information som är det stora problemet. Problemet är i huvudsak den nya utformningen av trängselskatten som gör att fler är undantagna och att intäkterna inte går till kollektivtrafik utan enbart till väginvesteringar.

Stockholm ingår idag i en mängd olika trafikpolitiska grupper där vi i samarbete med andra försöker hitta långsiktiga och hållbara lösningar på olika infrastrukturfrågor. Cederschiöldsgruppen som tittar specifikt på trafiksystemet i stockholmsområdet var ett sådant exempel. Östra Mellansverigegruppen i partiet tittar på just infrastrukturfrågor i östra Mellansverige är ett annat exempel. Denna typ av arbete är viktiga för att behålla ett övergripande och gemensamt ansvar för frågorna.

I valet 2010 kommer trafikfrågorna självklart vara viktiga frågor. Och helt avgörande för Stockholms framtid är att resandet förändras genom att kollektivtrafiken blir bättre, fler vill och kan åka kollektivt och att vi minskar köbildningen i biltrafiken. Utan en bra trafikpolitik utvecklas inte Stockholm. I arbetet med valmanifest och konkreta förberedandet av åtgärder kommer den statistik och det analysarbete som redan idag görs av vägverket och stadens trafikkontor att tas i beaktande.

Arbetarkommunens styrelse anser dock inte att en speciell arbetsgrupp behöver tillsättas för detta arbete. Våra företrädare i trafiknämnden, i SL och i riksdagen besitter stor och bred kunskap som styrelsen använder sig av då arbetet med valmanifest närmar sig.

Med hänvisning till ovanstående föreslår arbetarekommunens styrelse årsmötet

att avslå att sats 1
att i övrigt anse motionen besvarad

Inga kommentarer: