söndag 25 januari 2009

D20 Tillgänglighet vid upphandling

Utlåtande över motion D 20 Tillgänglighet vid upphandling

Det är ett viktigt steg att Sverige ratificerat FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Arbetet måste nu precis som motionären påpekar fortsätta för att nå målet om ett modernt och rättvist Stockholm som ger människor med funktionsnedsättning möjligheten att leva ett självständigt liv. Tillgängligheten och delaktigheten i staden måste öka, då de är viktiga grundstenar för ett värdigt och aktivt liv.

I den budgetreservation som vi presenterade i höstas framförde vi flera krav för att komma framåt.

• Arbetet med att förebygga och bekämpa diskriminering ska intensifieras.
• Öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning genom att handikappanpassa utemiljön och den offentliga miljön.
• Tillgänglighetsarbetet inom det lokala handels- och serviceutbudet ska stimuleras.
• Samlingslokaler i stadsdelarna ska vara utformade med tanke på personer med funktionsnedsättning.
• Utveckla träffpunkter som ökar möjligheten till aktivitet och delaktighet i samhället.

Arbetet mot diskriminering i alla dess former är en prioriterad fråga för oss socialdemokrater. Stadens upphandlingspolicy ska användas offensivt för att motverka alla former av diskriminering. Styrelsen tror dock inte att det idag är realistiskt att kräva av alla anbudsgivare att presentera egna individuella program för hur de ska leva upp till konventionen. Arbetarkommunens styrelse ser också en viss risk i att detta vid enstaka tillfällen kan motverka att små företag får rätt att buda då de ibland är så små att de kanske bara har några anställda. Det är en bättre väg att gå att staden ställer tuffa krav initialt i upphandlingsprocessen.

Med hänsyn till ovanstående föreslår styrelsen

Att avslå motionen

Inga kommentarer: