måndag 19 januari 2009

Q14X Om jämlikhet

Förslag till utlåtande över motion Q14X Om jämlikhet från Farsta socialdemokratiska förening.

Motionärerna upplever att ojämlikheten har ökat i samhället de senaste decennierna. Man menar att även om deras upplevelse är sådan så är ett bekymmer att man inte vet eftersom det är ont om tillförlitlig statistik. Man upplever också att det finns visst ointresse från ledande socialdemokrater kring jämlikhetsfrågan. Vidare exemplifierar motionärerna hur ojämlikheten har ökat i Sverige. Det gör man genom att beskriva utvecklingen inom skolan, inkomstfördelningen, förmögenhetsfördelningen, boendet och segregation/integrationsområdet.

Man kräver Arbetarekommunen ska ta fram statistik och utarbeta olika program för ökad jämlikhet och man kräver att ett likartat arbete ska ske i hela Sverige.

Arbetarekommunens styrelse delar motionärernas uppfattning. Ojämlikheten har ökat de senaste decennierna i vårt land. Skälen till denna utveckling beror på flera olika orsaker. En av de viktigaste är den djupa ekonomiska kris med åtföljande arbetslöshet som Sverige genomgick i början av 90 talet. Det nödvändiga ekonomiska saneringsarbetet efter den krisen medförde tyvärr att arbetet för öka jämlikheten i Sverige i allt för stor utsträckning fick stå åt sidan. Först i slutet av den förra socialdemokratiska mandatperioden kunde vi se hur hög sysselsättning, reallöneökningar och sociala välfärdsreformer minskade klassklyftorna. Styrelsen känner stor oro för vad den nu begynnande lågkonjunkturen kommer att medföra i detta avseende.

Styrelsen menar också att det har blivit betydligt mer komplicerat att verka för ökad jämlikhet i en mer globaliserad värld. Eliten i Sverige har lättare att undvika radikal fördelningspolitik idag än vad de hade på sextiotalet. Arbetet för ökad jämlikhet är dock inte omöjligt utan kräver snarare nya lösningar och nya metoder idag.

Arbetarekommunens styrelse delar motionärernas oro över vilka de fördelningspolitiska effekterna är av samhällsutvecklingen inom flera av de sektorer som lyfts i motionen. Styrelsen vill med kraft tillbakavisa påståendet att ledande socialdemokrater är ointresserade av jämlikhetsfrågan. Den är i själva verket grundbulten för de flesta socialdemokraters politiska engagemang. Idén om jämlikhet och rättvisa lever i högsta grad i vår rörelse. Den svenska modellen med en stor gemensam sektor och starka omfördelande socialförsäkringssystem förutsätter emellertid att det är ordning och reda i den offentliga sektorns ekonomi. Bästa sättet för den som vill byta välfärdsmodell i Sverige och skapa ökad ojämlikhet är att skapa kaos i den offentliga ekonomin. Det är skälet till att socialdemokraterna la ner så oerhört hårt arbete på att bringa reda i ekonomin vid sekelskiftet.

Motionärerna lyfter problemet med att det är ont om statistik som visar hur det går med jämlikheten. Styrelsen delar inte den uppfattningen. Siffror och statistik finns det gott om. Snarare är den viktiga uppgiften att fundera klok politik på såväl nationell som lokal nivå i syfte att öka jämlikheten.








Merparten av kraven i motionen rör stockholmsförhållanden. Vad gäller motionärernas krav på mer utvecklad politik jämlikhet i Stockholm, så ser även styrelsen det behovet. Motionärerna för fram krav på att Arbetarekommunen ska ta fram ett program för det allmännyttiga boendet. Styrelsen anser att vårt parti har en bra politik vad avser allmännyttan. Vad behövs är snare mer agitation för denna än att utarbeta ny politik på detta område.

Vad gäller partikongressen så konstaterar styrelsen att kongressen kommer att behandla en lång rad program och motioner som behandlar frågor med direkt praktisk anknytning till jämlikhetsfrågor och fördelningspolitik. Styrelsen utgår ifrån att den delegation som medlemmarna väljer kommer att driva jämlikhetspolitik på kongressen

Arbetarekommunens styrelse föreslår att representantskapet beslutar

Att bifalla motionens 2:a attsats

Att anse attsatserna 1,3,4 och 6:e anses besvarade

Att avslå attsats 5

Inga kommentarer: