måndag 26 januari 2009

D06 och D 19 ang tillgänglighet

Utlåtande över motion D06 ”Se till att Stockholms stad och landsting är tillgängligt 2010” samt D19 ”Tillgänglighet vid konferenser”

Stockholms kommunfullmäktige beslutade 1999 om målet att Stockholm ska vara världens tillgängligaste huvudstad år 2010. Sedan dess har staden avsatt 100 mnkr årligen för tillgänglighetsåtgärder. Nu återstår endast två år och socialdemokraterna har därför krävt att staden skyndsamt ser över hur långt man har kommit och vad som återstår att göra, samt utarbetar en strategi för hur tillgänglighetsarbetet ska fortsätta efter 2010.

Det finns idag många miljöer och platser i Stockholm där framkomlighet och tillgänglighet för funktionsnedsatta personer är otillräcklig. Privatiseringen av det offentliga rummet innebär också en risk för minskad tillgänglighet i Stockholm. En tillgänglig stad innebär att det inte finns några hinder för full delaktighet för alla. Ännu kvarstår mycket arbete innan Stockholm kan bli världens tillgängligaste huvudstad. Utemiljön och den offentliga miljön måste göras tillgänglig och samlingslokalerna ska utformas med tanke på att ingen ska utestängas. En stad som är tillgänglig är bra för alla invånare.

Staden har dock totalt sett begränsade möjligheter att påverka tillgängligheten utanför stadens egna verksamheter. Engagemanget för tillgänglighetsarbetet inom näringslivet, exempelvis på restauranger, caféer, biosalonger och teatrar påverkar också i stor grad tillgängligheten i Stockholm. Hinder för delaktighet i samhället måste identifieras och undanröjas oavsett var det påträffas.

Det har sedan starten funnits en bred enighet kring projektet världens tillgängligaste huvudstad 2010. Under det pågående borgerliga styret så har uppföljningen av tillgänglighetsarbetet varit såväl bristfälligt som behäftad med kraftiga förseningar. Detta trots att socialdemokraterna vi flera tillfällen har lyft upp problemet samt föreslagit att principer och kriterier ska tas fram för möjliggöra en utvärdering av tillgängligprojektet och de tillgänglighetsmål som är fastslagna. Detta arbetet hade påbörjats innan den moderatstyrda majoriteten tog makten, men har sedan dess varit lågprioriterat.

Vad gäller tillgänglighet vid konferenser och möten så är det en grundläggande demokratisk rättighet att alla ska ges lika möjligheter att delta oavsett eventuella funktionsnedsättningar. I sammanhanget bör också nämnas att det i den socialdemokratiska budget reservationen 2009 finns 10 miljoner mer avsatt för bland annat tillgänglighetsskapande åtgärder i Stockholms samlingslokaler.
Vad gäller motionen D06:s andra att-sats är det inte lämpligt att besluta om hur samtliga enskilda representanter ska agera, istället bör sådan krav ställas till grupper.

Styrelsen anser att partiet måste gå före i detta arbete och tillse att alla kan vara med i partiarbetet på lika villkor. Detta ställer krav på att att såväl arbetarkommunen som partiföreningar aktivt har ögonen på tillgänglighet vid beslut om verksamhet.

Arbetarekommunens styrelse föreslår årsmötet besluta

att avslå motionen D06:s första och andra att-sats.
att bifalla motionen D06:s tredje att-sats
.
att anse motionen D19 besvarad

Inga kommentarer: