fredag 9 januari 2009

Motion L02, Lägg TV-avgiften inom statsbudgeten.

MOTION TILL ARBETAREKOMMUNENS ÅRSMÖTE 2009

Lägg TV-avgiften inom statsbudgeten.

En förändring av sättet att ta ut TV-avgift skulle medföra stora besparingar för staten. En renodling av statens ansvar för public-servicedelen av radio- och TV-utbudet skulle samtidigt kunna erhållas.

För närvarande debiteras TV-avgift hos RIKAB (Radiotjänst i Kiruna AB) och faktura sänds ut till de personer som anmält TV-innehav. I de fall innehavaren inte betalar, sänds påminnelse och om denna inte medför betalning, sänds målet till Kronofogden för indrivning. Kronofogdens balans av obetalda fordringar på TV-avgift utgör enligt uppgift för närvarande drygt 677 miljoner kronor.

Att lägga driften mm av radio- och TV-utsändningar inom public-service som en post inom statsbudgeten skulle medföra besparingar bland annat för administrationen hos RIKAB, för datordrift, pappers- och portokostnader, bokföring av inbetalda medel, överföring av obetalda poster till Kronofogden, m.m. Även kostnaderna för kontroll av TV-innehav faller bort. Hos Kronofogden skulle motsvarande besparingar göras genom bortfall av kostnader för administration, för dator- och portokostnader avseende kravbrev samt för arbetat med indrivning av obetalda poster. Överföringen till RIKAB av indrivna medel med åtföljande betalningsregistrering hos RIKAB, skulle också falla bort.

En annan icke-mätbar vinst skulle uppstå genom att samtliga innevånare i riket deltar i kostnaderna för radio/TV, vilket måste uppfattas som rättvist. I dagens medievärld finns ju en mängd möjligheter att hämta in även den TV-avgiftsbelagda delen av utbudet utan extra kostnader, dvs många tar del ”gratis”.

Påståendet att en förändring i ovanstående riktning skulle medföra att den nuvarande friheten för public-service-radio och TV skulle gå förlorad genom en politisering av utbudet, skulle givetvis kunna förhindras genom att styrelse och ledning av ett “radio-TV-verk/nämnd/styrelse” eller motsvarande, görs helt opolitisk. Lobbying och annan påverkan förekommer troligen redan i dagens organisation.

Jag yrkar

att motionen antas av Stockholms Arbetarekommun samt
att den överlämnas till riksdagsgruppen för vidare åtgärder.

Viola Hansen

Antagen som föreningens egen på styrelsemöte 2008-11-29.
Sätra socialdemokratiska stadsdelsförening

Kurt Fredriksson, ordförande

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra intiativ!! En sak bara, det är lite svårt att läsa texten på bilden. Röd färg kanske är lite chockartat men det skulle synas bättre =)

Mvh

Johan Nyström
SSK