söndag 25 januari 2009

D15 KOmpetenscentrum för hbt frågor

Styrelsens utlåtande över Motion D15 angående stadsövergripande kompetenscentrum för hbt-frågor

Styrelsen delar motionärens uppfattning att kunskapen om hbt-frågor ofta är bristande inom många verksamheter, och även inom de offentliga verksamheterna. Riktade insatser behövs därför för att uppmärksamma och öka kunskaperna kring hbt-frågor inom stadens verksamheter. Jämlikhets- och jämställdhetsarbetet i Stockholms stad behöver förbättras och utvecklas, liksom arbetet mot diskriminering. I det arbetet ska det vara självklart att det återfinnas en central funktion som kan bidra med kompetens och stöd för personalen inom den kommunala verksamheten och som också ska förbättra kunskapen gällande hbt-frågor.

Det är också viktigt att staden bidrar med generella utbildningsinsatser för att öka kunskapen inom området. Socialdemokraterna har under de gångna åren i växande utsträckning uppmärksammat diskrimineringsfrågor och det är en utveckling som ska fortsätta. Inom det arbetet är hbt-frågorna en självklar del.

Alla de frågor motionären tar upp är sådana som är viktiga för arbetet för lika villkor för kommunens medborgare och anställda. Arbetarkommunens styrelse anser dock att hbt-frågorna har en stark koppling till andra angränsande frågor, inte minst när det gäller diskrimineringsaspekterna, att det inte är självklart att hbt-frågor ska behandlas inom olika organisationer. Ett särskilt kompetenscentrum för hbt-frågor är därför inte självklart det bästa sättet att arbeta enligt styrelsen.

Dessa frågor skulle alltså uppmärksammas i större utsträckning än idag när socialdemokraterna i Stockholm får makt att påverka utvecklingen inom Stockholms kommun, dock inte självklart med ett eget kompetenscenter, skilt från andra frågor om likabehandling och diskriminering. Arbetarkommunens styrelse delar motionärens intentioner men anser att kommunfullmäktige gruppen måste besluta om hur detta ska organiseras i det framtida styret av staden.

Arbetarekommunens styrelse föreslår årsmötet besluta:

att besvara att sats 1

Inga kommentarer: