torsdag 8 januari 2009

a06x Svar på Betydelsen av alliansfriheten och formerna för firandet av vår 200-åriga fred 2014

Den svenska långvariga alliansfriheten och neutralitetspolitiken har tjänat vårt land. Sveriges väg har varit annorlunda än de flesta andra europeiska stater och krigets fasor har inte drabbat oss direkt sedan Napoleons tid.

Under det kalla kriget spelade Sverige en stabiliserande roll i norra delen av Europa. Vår situation har med nödvändighet präglats av en betydande kraftsamling vad den egna försvarsförmågan anbelangar. Sålunda har Sverige utvecklat egna avancerade vapensystem för att själv kunna försvara sig.

Det finns all anledning att gå vidare på detta spår, men i fullt medvetande om att det också har ett betydande pris.

Kommunstyrelsen instämmer i att det finns allanledning att fira vår 200-åriga fred i Sverige. Men det krävs också att man inser de historiska realiteterna. Norge och Danmark hade exempelvis samma ambition inför andra världskriget. Dock angreps de av Nazi Tyskland och ville efter andra världskriget inte återgå till denna mellankrigslinje.

Kommunstyrelsen anser inte att ett anordnande av en minnesdag 2014 är en tillräcklig åtgärd med anledning av vår 200-åriga fred och föreslår representantskapet att avslå motionen och inte skicka den vidare till partikongressen som sin egen.

(Motionen hittar du här)

Kaj Nordquist

Inga kommentarer: