söndag 25 januari 2009

Motion D14 "Vattensäker kommun"

Utlåtande över motion D14 ”Vattensäker kommun”

Styrelsen delar motionärens engagemang för simningen samt för vattensäkerhetsfrågorna. Vidare anser vi att motionens definition på simkunnighet är både rimlig och användbar.

I samband med kommunfullmäktigtes budgeten för 2008 påbörjades en särskilt satsning på Stockholmarnas simkunnighet. Till ändamålet avsattes 4,4 miljoner kronor. Socialdemokraterna har ställts sig bakom förslaget samt särskilt lyft fram behovet av simsatsningar i områden och bland grupper där simkunnigheten är låg. I vissa stadsdelar i Stockholm är simkunnigheten i årskurs fem enligt Skolverkets undersökningar så hög som 99 % men i andra stadsdelar är den endast 75 %. Satsningar på dessa områden och grupper har också fått genomslag i stadens simsatsning. Det bör även nämnas att en snarlik definition på simkunnighet också har legat till grund för stadens simkunnighetsprojekt. Det är viktigt att betona att simkunskapen i och med läroplanens nuvarande krav redan idag åvilar skolorna. Utöver skolorna är idrottsrörelse i Stockholm samt stadens idrottsnämnd viktiga medaktörer.

Motionären föreslår att simkunnigheten och vattensäkerhetsfrågorna även bör införas som krav i Skollagen samt i kommunens handlingsprogram mot olyckor. Styrelsen anser dock att de nationella läroplanerna/kursplanerna samt kommunernas skolplaner är lämpligare dokument för dessa krav. Detta eftersom simkunskap och vattensäkerhet är en del av undervisningens innehåll. Kommunens handlingsprogram mot olyckor beskriver Stockholms stadsövergripande mål för skydd mot olyckor samt hur staden ska ta sitt samordningsansvar. Detta handlingsprogram omfattar inte den typ av frågor som motionären tar upp och arbetsarkommunens styrelse anser att det är upp till kommunfullmäktigegruppen att besluta om man tycker att Handlingsprogrammet ska ändras i sin karaktär. Styrelsen anser att det viktiga är att simkunnighet inte blir en klassfråga utan en rättighet som alla Stockholmare har.

Arbetarekommunens styrelse föreslår årsmötet besluta

att avslå att sats 1 och 2
bifalla att sats 3 och 4

Inga kommentarer: