söndag 18 januari 2009

Motionssvar D11 Om begravningar på lördagar

Motionsvar D11 Om begravningar på lördagar

I Sverige finns ingen tradition av begravningar på lördagar. Men det finns inga formella hinder för att detta ska kunna se. Efterfrågan är dock begränsad, i nuläget det sker ca 30 begravningar per år på lördagar i Stockholm. Den enda skillnaden jämfört med en begravning på en vardag är att Kyrkogårdsförvaltningen tar ut en avgift för att täcka de merkostnader som uppstår för en begravning på en helg.

Stockholm är en stad med människor från olika kulturer och med olika religioner. Självklart ska Stockholm vara en stad som möter och respekterar andra traditioner som följer i dessa spår. Många gånger sköter de olika församlingarna detta själva, till exempel den judiska församlingen som organiserar sina egna medlemmar begravningar. Annars försöker kyrkogårdsförvaltningen så långt det är möjligt att tillgodose de behov och önskemål som finns vad gäller begravning och ceremonier.

Tyvärr kan dock svensk lag ibland stå i vägen för att alla önskemål ska uppnås. Ett exempel på detta är att man innan begravning måste ha papper från skattemyndigheten som bekräftar den avlidnes död. Detta kan vara svårt att få fram på kort varsel om dödsfallet inträffar på en helg till exempel.

I Stockholm är genomsnittstiden mellan dödsfall och begravningsceremoni ca 30 dagar, och därefter ytterliggare 10-20 dagar till själva begravningen. Detta kan tyckas vara lång tid, men i Kyrkogårdsförvaltningens verksamhetsplan finns det tydligt inskrivet att de i samarbete med övriga aktörer ska arbeta för att förkorta denna tid.

Med hänvisning till att begravningar redan idag genomförs på lördagar och att det inte finns några hinder för att detta ska fortsätta att ske föreslår arbetarekommunens styrelse årsmötet

att anse motionen besvarad

Inga kommentarer: