onsdag 7 januari 2009

Utlåtande över motion N01

Utlåtande N 01




Motionsutlåtande över motion N01 angående rösträtt för ombud på representantskapet


Motionären föreslår att endast ombud ska ha rösträtt vid arbetarekommunens representantskap. Denna fråga har beretts under mycket lång tid under den stadgerevision som genomfördes inför årsmötet 2008.

En stadgerevision tar lång tid och är en omfattande process. I vår arbetarekommun tar det extra lång tid eftersom vi är så många föreningar som ska höras innan ett beslut om ändring kan göras. Den förra stadgerevisionen tog närmare ett år med en mellanliggande föreningsremiss. Därefter tog arbetarekommunens årsmöte beslut om att behålla den stadgeskrivning som förutom ombuden ger styrelsen rösträtt vid representantskapets möten. Härefter har stadgarna godkänts av partistyrelsen, tryckts upp och distribuerats till samtliga föreningar och tagits i bruk från och med januari 2009.

Under denna genomförda stadgerevision kom argument fram för både att behålla och avskaffa styrelsens rösträtt. Att behålla den nuvarande ordningen motiverades med att normalstadgan (den stadga som gäller för hela partiet) fastställer detta för arbetarekommuners representantskap. De som var emot framförde bl a de skäl som anges i motionen för ett avskaffande.

Styrelsen anser att det vore oklokt att bara ett år efter denna stadgerevision riva upp och ändra ett av alla de beslut som då fattades. En ny stadgerevision kan komma att genomföras längre fram, men det är viktigt att arbetarekommunens stadgar uppfattas som stabila över tiden och att ändringar görs i demokratiskt ordnade former.


Arbetarekommunens styrelse föreslår årsmötet besluta:

Att avslå motion N 01

Inga kommentarer: