lördag 3 januari 2009

J 05 Utlåtande "Bostadspolitik för Stockholm"

Vi socialdemokrater har alltid sett bostaden en social rättighet och en del av den generella välfärden. Men det förutsätter också ingrepp i bostadsmarknaden som gör det möjligt för vanliga löntagarhushåll att ha en bättre bostad än vad de skulle få av en helt opåverkad marknad.

Styrelsen instämmer i mångt och mycket med motionären

Motionären menar dock att Boverkets regler för bostadsbyggande slopats. Detta är inte helt med sanningen överensstämmande. Reglerna har snarare förändrats i syfte att kunna erbjuda mer moderna och yteffektiva lösningar som blir både billigare och möter upp bättre mot efterfrågan än tidigare. Konsekvenserna av förändringarna måste naturligtvis nogsamt följas men måste också acceptera att människors behov förändras över tid.

En fungerande bostadsmarknad kräver rörlighet med blandade upplåtelseformer och storlekar i alla delar av staden. Detta är naturligtvis lättare sagt än gjort. Styrelsen har därför initierat ett arbete tillsammans med länets partidistrikt om en gemensam bostadspolitik för att möte framtidens behov. Bostadsmarknaden är precis som arbetsmarknaden regional, detta blir särskilt tydligt när man talar med länets invånare som inte bryr sig särskilt mycket om man bor i Spånga, Solna eller Sundbyberg. Det är boendemiljön och avståndet till jobbet och city som är avgörande.

Styrelsen föreslår årsmötet besluta

Att bifalla att-satserna 1, 2, 4, 5, 6, 7

Att besvara att-satserna 3 och 8

Inga kommentarer: