torsdag 8 januari 2009

a02 Svar på Fred och demokrati i demokratiska republiken Kongo nu

Sverige har både på sextiotalet och på senare år varit aktivt i Kongo både för att skapa lugn genom militär närvaro . och genom att hjälpa till med att organisera allmänna val. Uppenbarligen kvarstår behov av liknande former av stöd till demokratiska republiken Kongo. I sammanhanget bör också påminnas om att Stockholms läns partidistrikt samarbetar med partikamrater i Kongo och där bedriver verksamheter finansierade av Olof Palmes fredcenter.

Kommunstyrelsen finner det naturligt att Sverige i sitt bilaterala bistånd gör klart att vi inte kan stödja grannländers inblandning i inbördes konflikter i Kongo. Likaså bör sådana principer gälla för vårt arbete genom multilateralt bistånd.

Det enda legala kriteriet för grannländers inblandning skulle vara FN beslut utifrån Responsiblity to protect, vilket ju inte är fallet i detta sammanhang. Det skulle dock vara mer motiverat med ingripanden från den Afrikanska unionen än europeiska stater. Om Sverige, Norden eller EU ska ingripa, så krävs att denna hjälp har begärts i vederbörlig ordning. Vi kan och ska inte ingripa i konflikter i andra länder utan tydlig begäran från landet i fråga eller beslut i FN.

Kommunstyrelsen föreslår årsmötet
att bifalla att-sats 1- att Sverige bör bidra med en fredsbevarande trupp i Kongo
att bifalla att-sats 2 att Sverige uppmanar övriga nordiska länder och EU att också bidra med trupper
bifalla att-sats 3 att Sverige inleder samtal med granländer till Kongo att de som villkor för svenskt utvecklingsbistånd slutar sina aktioner i Kongo
att bifalla att-sats 4 att Sverige ökar sitt humanitära bistånd till Kongo, samt
att bifalla att-sats 5 att Sverige erbjuder att åta sig ett medlingsuppdrag med syfte att få en fredsuppgörelse i Kongo.

(Motionen hittar du här)

Kaj Nordquist

Inga kommentarer: