Utlåtande över motion N12 angående ”en realistisk väg för en radikal pressröst i Stockholm”
Motionären kräver att Arbetarekommunen tar ett initiativ till att bilda en medieförening för att undersöka möjligheten att skapa en alternativ pressröst i Stockholm. Motionären anvisar också en metod att bilda en sådan tidning genom att samarbeta med svenska dagbladet och ge ut en vänsterinriktad edition av Svenska dagbladet.
Styrelsen instämmer i motionärens beskrivning av mediesituationen i Stockholm och även i behovet av att fler pressröster fick möjlighet att verka på Stockholms mediemarknad. Idén att uppvakta Svenska dagbladet och föreslå ett samarbete likt det motionären föreslår är inte ny. Ett sådant initiativ togs av Stockholms arbetarekommun efter en lika angelägen årsmötesmotion 2005, då socialdemokraternas medieutredning gavs i uppdrag att undersöka frågan. Denna medieutredning är inte klar än utan kommer att redovisa sitt resultat senare, troligen före partikongressen 2009.
Arbetarekommunens styrelse har sedan dess bildat en egen mediefond efter en idé från en årsmötesmotion 2008 och har även undersökt några alternativa idéer som kommit arbetarekommunen till del under verksamhetsåret. Bl a har tidningen ETC i skrivande stund startat en alternativ veckotidning med lokala editioner i Örebro, Malmö och Stockholm. Ambitionen är att vidga mediefönstret i Stockholm genom att etablera en stabil vänsterröst på mediemarknaden och om antalet prenumeranter blir tillräckligt många har ETC ambitioner att bli en stark röst i Stockholm.
Gemensamt för alla de idéer som hittills provats är att förutsättningen för att lyckas ligger i att få ett tillräckligt antal prenumeranter för att finansiera en tidning. Den tidigare versionen av dagstidningen Stockholmstidningen lyckades få ihop ett stort antal prenumeranter men föll på att inte få in tillräckligt med annonser. Det visade för oss hur sårbart ett medieprojekt är i Stockholm och Stockholmstidningen lever nu vidare som en veckotidning istället.
Styrelsen har fortsatt en ambition att verka för att få fler medieröster i Stockholm. Det nya projektet ETC-Stockholm följs mycket noggrant och vi har ambitionen att ta fler initiativ vartefter möjligheter bjuds till detta. Det är dock hela tiden en fråga om att såsom motionären också skriver att vara realist och väga en idé mot dess kostnader. I har inte de pengar som krävs för att själva bära ett medieprojekt i Stockholm och det är också därför vi låtit partistyrelsens utredning ta över idén om en vänsteredition av Svenska dagbladet.
Motionärens idé att samla folkrörelserna i Stockholm för att på det viset ge en större vikt för ett medieprojekt är en spännande tanke. Det är dock mycket tveksamt om fristående medlemsorganisationer skulle kunna samarbeta kring ett vänsterorienterat medieprojekt likt det motionären beskriver. Flera av dessa organisationer har ju i sina verksamhetsidéer att vara partipolitiskt obundna och skulle helt naturligt hamna i intressekonflikter kring en vänstertidning av det slag som motionären beskriver. Idén behöver emellertid inte avfärdas helt och hållet pga av detta. Det kan finnas andra medieprojekt som kan vara av gemensamt intresse mellan folkrörelseorganisationer. Efter avvecklandet av folkrörelserepresentationen i public-serviceföretagen bildades en paraplyorganisation av medlemsorganisationer ”Folkrörelsernas medieforum” som under flera år bevakade mediernas utveckling och tog viktiga initiativ inom medieområdet. Styrelsen anser att arbetarekommunen bör uppvakta LO i denna fråga och höra om detta samarbete kan återupptas för att undersöka möjligheterna att med hjälp av ”Folkrörelsernas medieforum” eller dess efterföljare kunna undersöka möjligheterna till nya medieinitiativ i Stockholm.
Styrelsen föreslår årsmötet besluta:
Att anse motion N 12 besvarad
Tomas Rudin
tisdag 20 januari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar