söndag 4 januari 2009

motion H01 Stärkt barnperspektiv i Hälso- och sjukvården

Förslag till utlånade över motion H01 Stärkt barnperspektiv i Hälso- och sjukvården från Adolf fredriks socialdemokratiska förening och Allmänna kvinnoklubben.

Motionen tar upp frågan om barn till föräldrar som lider av psykisk ohälsa. Man konstaterar att psykiatrin alltför ofta missar att ge barnen stöd och hjälp i en för dem ofta mycket bekymmersam situation. Många barn som lever i en riskfylld miljö där självanklagelser och stor oro kan komma att skada barnen ifråga. Barnen behöver synliggöras och såväl PBU som skola/socialtjänst måste beredas möjlighet att stöda de berörda.

Motionären påpekar att en förändring av hälso- och sjukvårdslagen i syfte att förstärka barnens rättigheter i sammanhanget träder i kraft från den 1 juli 2009. Detta är dock inte tillräckligt utan konkreta åtgärder måste vidtas redan nu i landstinget. Bland annat kräver man att det i dokumentationssystemet kring den sjuke klart ska framgå ifall denne har minderåriga barn. Detta för att möjliggöra eventuella stödinsatser från PBU och skola/socialtjänst.

Styrelsen anser att motionen är angelägen. Det råder tyvärr inget tvivel om att alltför många barn till de som lider av psykisk ohälsa far illa. Det bör åtgärdas dels genom att PBU ges tillräckliga resurser. Idag är barnsjukvården och i synnerhet barnspsykiatrin präglad av skandalöst långa köer. Vidare bör man från landstinget och kommunerna i regionen förstärka samarbetet och stödet till de berörda barnen. En första förutsättning är dock att man faktiskt håller reda på vilka ungarna är.

Arbetarekommunens styrelse föreslår årsmötet att bifall motion H01

Inga kommentarer: