torsdag 8 januari 2009

a07 Svar på motion Bistånd

Socialdemokratin är den politiska kraft som arbetar för social rättvisa och utveckling. Vår politik är inte bara utformad för situationen i rika länder som Sverige utan vi har samma grundläggande inställning för relationen mellan rika och fattiga länder. Länder som är utvecklade och de som behöver en stark utveckling.
I regeringsställning och i opposition står vi för våra principer. Det som krävs är utveckling i den fattiga delen av världen. Bistånd kan aldrig bli mer än viktiga punktinsatser som förstärker tredje världens egna ansträngningar. Centralt är handel och möjligheter för fattiga länder att på justa villkor få tillgång till den marknad som utgörs av konsumenterna inom exempelvis EU och USA.
Socialdemokratiska regeringar i Sverige har på olika sätt arbetat för minskningar av skyddstullar inom EU riktade mot import från tredje världen. Och aktivt strävat att stödja producenter att få tillgång till den europeiska marknaden. Detta arbete måste fortsätta.
Den makrolinje som borde följas skulle kunna beskriva som en omfördelningspolitik i socialdemokratisk tappning som vi själva följt i Sverige. Vi har alltså lagt ner betydande kraft på social omfördelning, men samtidigt hela tiden slagit vakt om tillväxt och ett väl fungerande svenskt näringsliv. Socialdemokratin har alltså byggt upp ett fungerande omfördelningssystem som verkat både för social rättvisa och ekonomisk rationalitet.

Kommunstyrelsen föreslår representantskapet att avslå motionen och inte skicka den till partikongressen som sin egen

(Motionen hittar du här)

Kaj Nordquist

Inga kommentarer: