onsdag 7 januari 2009

FÖRSLAG TILL UTLÅTANDE ÖVER MOTION G01

Motionären föreslår att Stockholms arbetarekommun ställer sig bakom motionens andemening och beslutar:

Att utarbeta strategi för att förbättra tillgängligheten för äldre invandrare inom äldreomsorgen och sjukvården.

Att Ge Transkulturellt centrum i uppdrag att ansvara för insamling av kunskaper om äldre invandrare och kompetensförsörjning för personalen inom sjukvården och äldreomsorg.
Att Bilda flera dagcentrer för äldre invandrare med kulturellt och etnisk beteckning

Vi har sedan många årtionden fått till oss invandrade från ett mycket stort antal länder och många av de invandrade har åldrats i vårt land men många har även flyttat hit på äldre dar. De som bott många år i Sverige har lärt sig svenska och det svenska samhället, men på äldre dar så glöms svenskan bort och hemspråket är det som är levande. Många äldre minns lättare från ungdomsåren, och nutiden finns inte så aktuell. Vi har under många år även fått till oss människor med svåra livsupplevelser, som kräver sin specifika psykiska kompetens eller mänsklig kuskap.

Landstingsgruppen har uppmärksammat en del av problemen med att vara äldre invandrad, och föreslår i sitt budgetalternativ att hälsosamtal ska erbjudas till äldre socialt utsatta som är yngre än 75 år. I budgeten föreslås också att äldrevårdscentraler återigen ska bli ett alternativ inom närsjukvården.

Styrelsen delar motionärens oro över att det på grund av svårigheter att kommunicera på olika språk kan uppstå missförstånd och missnöje – detta gäller även svenskfödda som ska kommunicera med de många invandrare som arbetar i servicesektorn. Mötet mellan människor från olika kulturer ställer särskilda krav på kvalitet och kompetens inom olika vård- och omsorgsyrken på grund av att kulturskillnaderna kan vara ganska stora.

Utbildning och kompetenshöjning av personalen är en väg att förbättra. En annan är att ekonomiskt stödja intresseorganisationer samt se till att samhället tar sitt ansvar för att det finns lokaler för föreningslivet. Detta har vi slagit vakt om i våra budgetalternativ i samtliga parlament.

Transkulturellt centrum har idag uppdraget att uppmuntra och bidra till hälso- och sjukvårdenspersonalens kompetensutveckling och ska vara ett kunskapscentrum. Här finns alltså redan idag mångårig kunskap att nyttja.

Arbetarekommunens eget Invandrarutskott och Äldreutskott har stor och mångårig erfarenhet och bör vara till stöd och hjälp i fortsatt utveckling av vårt politiska strategiarbete.

Arbetarekommunens styrelse föreslår årsmötet besluta

Att bifalla första att-satsen och
Att anse andra och tredje att-satserna besvarade

(Motionen hittar du här)

Catarina Carbell

Inga kommentarer: