söndag 18 januari 2009

Motion D02 Offentlig upphandling och småföretagande

Utlåtande över motion D02 ” Offentlig upphandling och småföretagande”
Vi delar motionärens syn på vikten av småföretag. Det är av yttersta vikt att Sverige och Stockholm har ett starkt näringsliv. Ett näringsliv som består av både små, medelstora och stora företag som verkar på en marknad är den bästa förutsättningen för att tillväxten ska komma igång och fler jobb skapas i Stockholm. Staden upphandlar många varor och tjänster. En del av dessa upphandlingar är ekonomiskt och verksamhetsmässigt mycket stora, andra mycket små.

Styrelsen delar motionärens uppfattning att den offentliga upphandlingen i vissa fall blivit väl komplicerad och formalistisk. Offentlig upphandlingen bör inte avgöras av vilket företag som är bäst på att fylla i komplicerade upphandlingsunderlag. Det är väldigt viktigt att upphandligar går korrekt till och att det står alldeles klart varför det företag som vann processen faktiskt blev det vinnande. Men detta kräver tydlighet inte omständighet som det ibland handlar om.

Självfallet ska inte småföretag missgynnas vid upphandling. Företaget med bäst kompetens ska kunna vinna upphandlingen. Med kompetens måste också räknas in finansiell hållbarhet och om företaget kan förväntas finnas kvar inom en tillräckligt lång tid varför vissa typer av storlekskrav på omsättningen kommer att ställas vid vissa upphandligar. Men små företag bör, när det är möjligt särskilt uppmuntras att lägga anbud. Detta eftersom nya och mindre företag kan bidra till ökad mångfald.

I Stockholms stad finns en upphandlingspolicy som i stora drag belyser dessa frågeställningar. Upphandlingspolicyn bör dock kompletteras med bland annat stärkt skydd mot diskriminering samt att staden måste arbeta hårdare i uppföljning av upphandlingar för att se till att leverantörer faktiskt följer svensk lagstiftning kring skatter och avgifter.

Arbetarekommunens styrelse föreslår årsmötet besluta

att anse motionen bifallen

Inga kommentarer: