tisdag 20 januari 2009

Utlåtande över motion N13

Utlåtande över motion N13 angående ”skapa en internetbaserad motionsmötesplats”

Motionären föreslår att Stockholms arbetarkommun, inom ramen för Sosserian, skapar en internetbaserad plats där det är möjligt för s-föreningar att publicera motioner, ladda ner motioner, diskutera motioner samt skapa större stöd för motioner genom att andra föreningar kan ställa sig bakom dessa.

Idén är fullt möjlig att genomföra inom sosserian redan idag. Sosserian är ju en intern mötesplats på nätet för debatt och informationsutbyte mellan socialdemokrater. Där kan alla medlemmar och föreningar bilda sk klubbar med olika intresseområden. Det är då möjligt för en förening att likt det motionen föreslår öppna uppför idéutbyte om t ex motioner inför årsmötet eller partikongress eller liknande.

Styrelsen ställer sig dock tveksam till om en sådan intern diskussion om motioner ska administreras av arbetarekommunen. Det är såsom motionären själv skriver ett egenvärde att motionerna är skrivna av ursprungsställaren och att de därefter hålls oförändrade, men med möjlighet för andra t ansluta sig till den skrivna motionen om motionärer samtycker därtill. Det är ju inte alla motionärer som vill dela sina förslag med andra utan motionsrätten tillfaller varje medlem och är en stadgereglerad rättighet att lägga förslag inom organisationen. En motion ska sedan behandlas inom organisationen på det sätt stadgarna föreskriver oavsett om förslagsställaren är ensam eller representerar fler.

Styrelsen är dock ansvarig för sina utlåtanden över motionerna och det är likt motionärens idéer av stort intresse att så många som möjligt kan beredas möjlighet att delta i diskussionen om utlåtandena över dessa motioner. Redan under motionsföreberedelserna inför detta årsmöte har styrelsen därför öppnat en plats på hemsidan där en öppen offentlig debatt kan föras om dessa utlåtanden. Detta försök har inte utvärderats än men kan leda till en mer utvecklad internetplats för debatt om motioner och utlåtanden inför kommande årsmöten. Styrelsen vill dock utvärdera årets satsning först innan organisationen binder sig för en viss modell av diskussion på internet. Det viktiga är att sosserian är en öppen plats för sådana initiativ som motionären föreslår och att styrelsen delar ambitionen att sprida debatten till fler.

Styrelsen föreslår årsmötet besluta:

Att avslå motion N13

Tomas Rudin

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett bra initiativ!