onsdag 21 januari 2009

Q15X Täpp till hålen i regelverket för bolagsbeskattning och ränteavdrag

Q15XFörslag till utlåtande över motion Q15X Täpp till hålen i regelverket för bolagsbeskattning och ränteavdrag från Kommunal Stockholms läns socialdemokratiska förening.


Motionärerna lyfter frågan om att flera av de privata företag som nu utför välfärdstjänster finansierade med skattemedel ägnar sig åt aktiv skatteplanering. Bland annat genom att de kontrolleras från företag placerade i så kallade skatteparadis.

Vinster från dessa företag slussas obeskattade ur landet, vilket motionärerna tycker orimligt. I slutändan så rikseras förtroendet för skattesystemet och den svenska välfärdsmodellen. En effekt blir dessutom att mindre privata företag och egenregiverksamheten tvingas konkurrera på ojämlika villkor.

Enligt motionärerna handlar det om 25 miljarder kronor om året av skattemedel som förs obeskattade ut ur landet. Problemet växer och berör även andra branscher än vård och omsorg.

Man kräver att vårt parti tar fram bättre verktyg åt skatteverket och att vi driver frågorna på EU nivå.

Arbetarekommunens styrelse reagerar precis som motionärerna mot hur många stora företag och ägnar sig åt skatteflykt med hjälp av de så kallade skatteparadisen. Inte minst är det extra stötande när det handlar om vinster som gjorts på grundval av tjänster finansierade genom löntagarnas inbetalda skatter.

Sedan flera år tillbaka pågår en debatt i flera europeiska länder för hur man ska komma åt denna typ av skatteplanering. Helt uppenbart är att EU och dess medlemsländer borde ingripa kraftfullare mot de så kallade skatteparadisen. Tillgång till den europeiska marknaden för de så kallade småstater som utnyttjas som skatteparadis borde villkoras mot krav på åtgärder mot skatteflykt.

Det uppstår stora problem när bolagsbeskattning och ränteavdragsregler skiljer sig inom en gemensam marknad. Även om vi socialdemokrater envist hädar principen om att skattesystemet faller under respektive medlemsstats beslutsrätt så kan man förneka detta. Mer av samordning och gemensamma riktlinjer är nödvändiga för att komma åt problemen, precis som motionärerna kräver.


Arbetarekommunens styrelse föreslår representantskapet

Att bifalla motionen

Inga kommentarer: