tisdag 20 januari 2009

Utlåtande över motion N15

Utlåtande över motion N15 angående ”öppna upp representantskapet! Stärk representantskapet!”

Motionären föreslår att representantskapet öppnas upp så att alla arbetarkommunens medlemmar har yttrande- och förslagsrätt på representantskapsmötena i mån av plats. Undantaget arbetarkommunens årsmöte och första höstmötet, samt att alla representantskapsmöten ska ha politiska teman som bestäms av arbetarkommunens årsmöte inför varje verksamhetsår, med undantag för årsmötet och första höstmötet som hanterar personval- och stadgefrågor och är allmänna motionsmöten. Att informationspunkterna från de socialdemokratiska grupperna i de folkvalda parlamenten begränsas till ett minimum.

Diskussionen om representantskapets arbetsformer är ständig. Sedan ett år tillbaka pågår också ett förnyelsearbete av representantskapen efter förslag från en årsmötesmotion. En av de idéer som prövas är att ge varje representantskap ett tema likt det förslag som motionärer kommer med. Ett problem i sammanhanget har dock varit att representantskapet under hösten haft så många motioner att diskutera och fatta beslut om att flera av dem bordlagts och därmed förskjutit tidsplanen från gång till gång. Styrelsen håller mot den bakgrunden inte med om att representantskapen endast är ett diskussions eller informationsforum. Representantskapet har att behandla beslutsförslag från föreningarna vid varje tillfälle och under senaste året har föreningarna varit mycket flitiga med att lämna in förslag.

Däremot delar styrelsen motionärens ambition att fortsatt finna arbetsformer som kan höja intresset av representantskapen. Bla kommer teman fortsatt vara ett inslag. Däremot tror inte styrelsen att det vore lämpligt att årsmötet beslutade ett år i förväg. Det skulle minska flexibiliteten att välja ämnen som kan vara relevanta vid de olika tidpunkterna under året.

Representantskapet är socialdemokraterna i Stockholms högsta beslutande organ. Det är viktigt att detta forum är öppet, men att det också är en stadgereglerad representation som ger mandat till de förtroendevalda ombuden att diskutera och besluta om viktiga frågor som rör socialdemokraternas inriktning av politiken i Stockholm. Styrelsen tror inte att förslaget att ge samtliga medlemmar diskussionsrätt skulle vitalisera representantskapen utan snarare att det skulle leda till en utarmning av ombudens intresse och mandat att delta i diskussionen.

Att fylla representantskapen med ett bra innehåll är ett ansvar för styrelsen som beror på vilka förslag som föreningar lämnar in, men också beroende på vad som behöver beslutas för att stödja de olika parlamentariska grupperna. Detta kan inte bestämmas i förväg. Ibland behöver de olika grupperna avrapportera sina föreberedelser till partiet t ex inför budgetfullmäktigena och ibland kan rapporterna helt utebli pga att arbetet rullar på som förväntat. Dock kan styrelsen hålla med om att rapporter kan hållas korta och vara så få som möjligt.

Styrelsen föreslår årsmötet besluta:
Att avslå motion N15

Tomas Rudin

Inga kommentarer: