torsdag 15 januari 2009

Q10,Q11 skattemotioner

Q10,Q11 Förslag till utlåtande över motion Q10X En ny socialdemokratisk skattepolitik från Handelsanställdas Förbundskontors socialdemokratiska förening och fackliga Utskottet samt över motion Q11 Socialdemokratisk skattepolitik ska vara just socialdemokratisk från Handelsanställdas förbund avd 20

MotionQ10 tar sin utgångspunkt i att skattesystemet är grunden för välfärdspolitiken. Ett generellt välfärdssystem förutsätter att alla betalar skatt efter förmåga och att man får service/resurser efter behov.

Motionärerna menar att det är viktigt om vi vill värna välfärden att vi värnar skattebaserna som samhället har. Skattesystemet skall vara likformigt, progressivt och omfördelande. Särskilt viktigt anser man att det är att hålla emot starka intressegruppers krav på specifika skattesänkningar.

Motionen kräver i brödtexten att socialdemokratin går till val 2010 med löften om förbättringar på välfärdsområdet och med en annan skattepolitik än borgerligheten. Inte minst uttrycker motionens brödtext kritik mot att socialdemokraterna i riksdagen inte har lovat att riva upp hela det så kallade jobbavdraget.

Arbetarekommunens styrelse menar att det är för tidigt att nu slå fast vilken skattepolitik som socialdemokratin ska gå till val på 2010. Inte minst den milt talat turbulenta ekonomiska situation som Sverige och omvärlden befinner sig i förnärvarande talar för detta.

Inte minst gäller det så kallade jobbavdraget. Vi socialdemokrater menar att de ensidiga skattesänkningar som borgerligheten riktat enbart mot löneinkomsttagare är felaktiga. Löneinkomster skall beskattas progressivt . De skall också beskattas lika oavsett om det handlar om lön eller uppskjuten lön (pensioner).

Man kan ifrågasätta om de stora skattesänkningar som de borgerliga partierna genomfört de senaste åren är hållbara sett ut de stora välfärdsbehov som vi ser de kommande åren. Det är dock alldeles för tidigt att nu slå fast hur socialdemokratin bör hantera jobbavdraget inför valet 2010.

Det är också viktigt att värna likformigheten i skattesystemet. Styrelsen anser att det är nödvändigt med höga skatter utifrån de välfärdsambitioner som vi har. Höga skatter som belastar olika delar av ekonomin skevt kan dock leda till en mindre effektiv ekonomi. Därför bör olika typer av inkomster beskattas så lika som möjligt.

I de värsta scenarior som nu avtecknar sig de kommande åren så handlar valet 2010 tyvärr inte alls om förbättringar på välfärdsområdet utan snarare om att försöka värna välfärdens mest centrala värden från djup ekonomisk depression.

Vi ser redan nu hur varslen brer ut sig och att inte bara anställda i det privata näringslivet drabbas. Nu sägs anställda i kommuner och landsting upp samtidigt som behoven i vård och omsorg växer. Risken är överhängande att arbetarrörelsen har att hantera en djup arbetslöshetskris och en djup välfärdskris. I det läget vågar inte Arbetarekommunens styrelse spekulera i stora välfärdsreformer 2010.






Detta sagt så menar styrelsen ändå att arbetarrörelsen måste sätta sig och börja diskutera grunderna för hur skattepolitiken borde se ut i vårt land. Självfallet bör vår utgångspunkt vara av var en efter förmåga – åt var och efter behov. Vi bör försvara den generella välfärdspolitiken och vi bör försvara samhällets skatteintäkter. Om man är anhängare av en stor gemensam välfärdsproduktion som ska ge trygghet åt alla som bor i vårt land så måste man också vara beredd att försvara höga skatter.

Skatter skall tas ut efter bärkraft. Sen vore det en välsignelse för välfärden om det vore möjligt att göra långsiktiga överenskommelser kring skattesystemet över blockgränsen.

Trotts styrelsen invändningar rörande motion Q10 resonemang inför valet 2010 så menar styrelsen att motionen innehåller många principiellt viktiga resonemang som bör kunna utgöra en viktig bas för en framtida socialdemokratisk skattepolitik.

Motion Q11 tar upp samma resonemang som motion Q10. Den sistnämna är dock mer principiell till sin karaktär och koncentrerar sig till en diskussion som handlar om just viktiga utgångspunkter för en socialdemokratisk skattepolitik.

Den hävdar bland andra principen skatt efter bärkraft och att skattesystemet måste slå vakt om en likformig, progressiv, omfördelande linje oavsett om det gäller inkomstskatter, kapitalskatter eller varuskatter.


Arbetarekommunen föreslår representantskapet att besluta följande

Att anse motion Q10 besvarad

Att bifalla motion Q11

Inga kommentarer: