tisdag 20 januari 2009

R01X Ökade kunskaper om tjänstesamhället för att värna den svenska modellen motion R02X En strategi för tjänstesektorn

R01X, R02X Förslag till utlåtande över motion R01X Ökade kunskaper om tjänstesamhället för att värna den svenska modellen från Handelsanställdas förbundskontors socialdemokratiska förening, Handelsanställdas förbund avdelning 20 och det Fackliga utskottet samt motion R02X En strategi för tjänstesektorn från Hotell och restauranganställdas socialdemoratiska förening och det Fackliga utskottet.

Motion R01X beskriver framväxten av tjänstesamhället och hur det kommit utveckla sig i Skandinavien visavi de anglosaxiska länderna. I de sistnämnda präglas sektorn av lågt skatteuttag, privat driven verksamhet, låga löner och utomordentligt dåliga arbetsvillkor. Medans den skandinaviska modellen hitintills i stora stycken varit dess motsats.

Motionärerna pekar på att arbetarrörelsen varit dålig på att utforma strategier för tjänstesamhället och att vårt tänkande fortfarande i alltför hög grad präglas av ett svunnet samhälle där merparten av sysselsättningen bestod av män som arbetade på fabriker.

Man menar att en modern arbetarrörelsestrategi måste präglas av viljan att tillgodose medborgarnas behov av vård, omsorg och utbildning och att detta ska finansieras solidariskt.
Man menar att socialdemokratin ska säga nej till subventioner av den privata tjänstesektorn och nej till privatiseringar av offentlig verksamhet.

Motion R02X beskriver också utvecklingen av samhället i riktning mot en allt större tjänstesektor. Man problematiserar kring fackföreningsrörelsen och dess förmåga att hantera utvecklingen och man för i stora likartade resonemang som motion RO1X. Vidare efterlyser motionen att man startar branschprogram för servicesektorn/tjänstesektorn. Ett sådant program ska innehålla samhälleliga satsningar på utbildnings- forsknings- och infrastruktursatsningar.

Man vill också att man ser över skattesystemet i avsikt att uppnå mer likvärdiga villkor med industrisektorn.

Arbetarekommunens styrelse delar mycket av motionärernas uppfattningar och analys av situationen. Det är oerhört viktigt om vi ska kunna säkerställa arbete åt alla, att vi ser över tjänstesektorns villkor och tillväxtmöjligheter. Kort sagt arbetarrörelsen behöver fundera över och skapa en fungerande strategi för tjänstesektorn.

Styrelsen delar också motionärernas kritik över hur tjänstesektorn tillåtits utveckla sig i USA. Det är inte rimligt att skapa stora sektorer i ekonomin där medborgarna inte via sitt arbete har möjlighet att försörja sig. Vi noterar också att den borgerliga regeringens strategi till stor del handlar om att försöka skapa en låglöne arbetsmarknad. Den utvecklingen motsätter sig Arbetarekommunens styrelse. De som arbetar i välfärdsproduktion eller inom andra tjänstesektorer måste ha rimliga löner som det går att leva på. Styrelsen motsätter sig skattesubventioner som syftar till att skapa en låglönearbetsmarknad.

Styrelsen vill dock inte ta ställning till om det är klokt att alltid säga nej till alla subventioner av privat tjänstesektor, något som motion R01X hävdar. Vi kan se situationer inte minst de kommande åren, då ekonomin går in i en lågkonjunktur med vikande sysselsättning, att samhället inte utesluter olika nya möjligheter att skapa arbetstillfällen.




Styrelsen är kritisk mot dogmatiska och ideologiskt styrda privatiseringar av offentlig verksamhet.

Inte minst de borgerliga partierna drivs av en ideologisk fundamentalism. Vi kan notera att de borgerliga ofta privatiserar verksamheter utan att fundera på om det blir bättre verksamhet eller ens en billigare verksamhet för skattebetalarna. Samtidigt vill styrelsen nyansera bilden. Det finns idag åtskilliga privata entreprenörer som gör bra insatser vad gäller att tillhandahålla god service till medborgarna. Alla privata entreprenörer är inte heller dåliga arbetsgivare som inte vill teckna kollektivavtal och som enbart tänker på att generera höga vinster.

I själva verket så konstaterar styrelsen att det finns gott om exempel på motsatsen. Bilden är betydligt mer komplicerad i detta avseende än vad motionärerna låter påskina.

Arbetarekommunens styrelse föreslår representantskapet att besluta följande

Att bifalla motion R01X:s 1,2,5 och 6:e attsats

Att anse motion R01X.s 3:e och 4:e attsats för besvarad

Att bifalla motion R02X

Inga kommentarer: