onsdag 14 januari 2009

Utlåtande över motion D10 Bemannade toaletter

Utlåtande över motion D10 Ordna bemannade offentliga toaletter i Stockholm
.
Tillgången på offentliga toaletter är viktig för en storstad som Stockholm. Både för stockholmaren och för besökaren är det viktigt att lätt kunna hitta hygienfaciliteteter som en del av en samlad samhällsservice. Särskilt viktigt är detta för småbarnsfamiljer och dem av oss som lider av överaktiv blåsa, inkontinens, prostatabesvär och olika typer av mag- och tarmsjukdomar.

ASSA lanserar ett nytt lås som ersätter betalning med mynt och polletter med betalning via sms. Låset är det första i sitt slag i världen och är utvecklat för snabb och smidig betalning av små belopp för offentliga toaletter, fotoautomater, duschar på campingplatser och golfbollsautomater

I Stockholm ansvarar trafikkontoret för stadens offentliga toaletter. Av Stockholms över 300 offentliga toaletter är ca 80% anpassade för rörelsehindrade personer och 40% för personer med inkontinensproblem. Restauranger är i dag skyldiga att tillhandahålla toaletter och som komplement till de offentliga toaletterna finns också toaletter i anslutning till olika privata och offentliga verksamheter, flera av dem också bemannade och ofta i anslutning till kollektivtrafikknutpunkter.

Trots att Stockholm är med andra ord är relativt väl försett med offentliga toaletter är situationen inte perfekt. Alltför ofta möts man av urinlukt i portar och längs med husväggar, informationen om var de offentliga toaletterna finns är ofta bristfällig och antalet toaletter skulle behöva öka.

Flera saker kan göras och görs för att förbättra situationen. Bland annat har Stockholm Stad i samarbete med Neurologiskt Handikappades Riksförbund, NHR, och privata näringsidkare tagit fran en toakarta för Stockholm. Det är en vanlig karta över centrala Stockholm och den kan därför användas, som vilken annan karta som helst, för att hitta rätt i storstaden. Det som särskiljer den här kartan från andra kartor är att närmare 100 offentliga toaletter dessutom är utmärkta på kartan.

Att däremot kräva en kraftig utbyggnad av bemannade toaletter är arbetarekommunens styrelse tveksam till. Dels är behovet främst inte av bemannade toaletter, dels är det en resurs- och prioriteringsfråga för hur vi ska använda de ändliga kommunala resurserna.

Till följd av den moderatstyrda majoritetens ofinansierade skattesänkningar försvann år 2007 1929 kommunala arbetstillfällen, framförallt inom skola, barnomsorg och äldrevård. Preliminära siffror för 2008 visar att utvecklingen tyvärr fortsatt i samma rikting. I ett sådant läge väljer vi socialdemokrater att prioritera investeringar i mer personal och bättre kvalitet för Stockholms barn, elever och äldre framför andra aldrig så vällovliga satsningar.

Arbetarekommunens styrelse föreslår årsmötet:

att avslå motionen.

Inga kommentarer: