Motionen tar upp problem med intyg i samband med vittnesinställelser. Styrelsen uppfattning är att då det gäller personer med anställning väktare, ordningsvakter, skyddsvakter och butikskontrollanter skall ersättning betalas av arbetsgivaren då vittnesmålet är en konsekvens av dennes verksamhet.
Vittnesinställelser regleras i Transports kollektivavtal för dessa grupper:
Utdrag ur kollektivavtalet
2008-2010, Almega Tjänsteförbunden / Svenska Transportarbetareförbundet
§ 4 Ersättning för övertidsarbete, förskjuten arbetstid och vittnesinställelse
Mom 6
Om arbetstagare under annan tid än på vederbörandes arbetstid kallas som vittne till förhör hos polismyndighet eller domstol angående händelse som har samband med arbetstagarens väktaruppdrag ska ordinarie lön enligt § 3 mom 1 utges för den tid som åtgår till förhöret. Dessutom utges restidsersättning för resa till och från förhörslokal enligt § 10 mom 1.
Anmärkningar:
1 Arbetstagare som vittnar enligt moment 6 ska i första hand ansöka om ersättning för förlorad arbetsförtjänst från domstolen. Om allmänna medel inte fullt ut kompenserar bortfall av inkomst som skulle ha utgått enligt detta avtal, ska arbetsgivaren ersätta mellanskillnaden.
2 Arbetstagare ska beviljas nödvändig vila i anslutning till vittnesinställelse.
3 Tvister om tillämpningen av detta moment ska handläggas direkt av de centrala parterna.
Så kallade entrévärdar/krogvärdar tillhör inte bevakningsbranschen utan är personer som jobbar utan kontroll på lämplighet, utbildning eller kompetens. De sk "Krogjobben" är ofta extrajobb, inte ovanligt att dessa har annan huvudarbetsgivare (dagtid).
Självklart är det viktigt att regler följs och kontrollen förbättras. Samtidigt ser styrelsen problem med olika former av kompensation för förlorad arbetsförtjänst, då den som jobbar som timanställd i skiftarbete ofta hamnar i gråzoner för reglerna. Hur gör man t.ex. i de fall då man måste delta i t.ex. en rättegång en dag då man skulle behöva ha vilotid inför ett nattskift? Formellt torde ingen ersättning utgå i detta fall – likväl förlorar man de facto lön. (Samma problem uppstår för övrigt när det gäller ersättning i samband med politiska förtroendeuppdrag.)
Styrelsens uppfattning är att striktare kontroll måste till, men att den bör kombineras med en översyn av reglerna för förlorad arbetsförtjänst på olika samhällsområden
Arbetarekommunens styrelse föreslår representantskapet besluta
att motionen anses besvarad
att motionen sänds till partigrupperna i riksdagen och SKL samt behandlas vid möte med våra utsedda nämndemän.
Anna Kettner
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar