måndag 5 januari 2009

Förslag till utlåtande över motion H02 Ompröva beslutet om nya Karolinska sjukhuset

Förslag till utlåtande över motion H02 Ompröva beslutet om nya Karolinska sjukhuset från SLL anställdas socialdemokratiska förening och Hökarängens socialdemokratiska förening.

Motionärerna ifrågasätter ifall beslutet att bygga ett nytt universitetssjukhus i Solna är riktigt ur såväl finansieringsaspekten men också ifall man bedömt framtida vårdvolymer korrekt. Man efterlyser också hur ett eventuellt nytt universitetssjukhus ska fungera ihop med resten av vårdstrukturen i länet.

Styrelsen vill för sin del anföra följande. Diskussioner om vad som ska hända med Karolinska universitetssjukhusets byggnader i Solna har pågått sen det tidiga 90talet. Klart är att merparten av de befintliga husen som uppfördes strax efter andra världskriget idag befinner sig i ett bedrövligt skick. Det går inte i längden att fortsätta bedriva modern framtidsinriktad universitetssjukvård utan vidta åtgärder på Solnaområdet.

Ett alternativ, som är möjligt, är att låta renovera och upprusta det befintliga sjukhuset. Kostnaderna för en sådan åtgärd beräknades i mitten av 90 talet till ca 12 miljarder kronor.

I det läget valde den socialdemokratiska landstingsgruppen att förorda en ny universitetssjukhusanläggning.

Vi tog initiativ till en formgivningstävling som resulterade i att landstingsfullmäktige i full enighet beslutade att man förordar uppförandet av ett nytt universitetssjukhus. Bakgrunden till det beslutet är dels att landstinget hur som helst inte kan komma ifrån stora investeringskostnader i Solna. Dels att en ny anläggning i sig kan medföra att Stockholmsregionen får tillgång till en mer modern anläggning som också kan utformas i nära samarbete med Karolinska institutet.

Till saken hör att universitetssjukhus inte bara har stor betydelse för medborgarnas tillgång till högspecialiserad vård. Det har också stor betydelse för såväl medicinsk utbildning men också för den medicinska forskningen. Inte minst den för mälardalen och sysselsättningen viktiga läkemedels- och medicinsktekniska branschen skulle gynnas kraftigt i det fall Stockholm får ett nytt modernt universitetssjukhus.

Motionärerna utrycker några skäl till varför beslutet bör omprövas som styrelsen särskilt vill bemöta.

- Det råder finansiell kris och lågkonjunkturen står för dörren.

Mot detta kan anföras att det troligtvis blir billigare för landstinget att bygga i en lågkonjunktur. Det är också klassisk socialdemokratisk ekonomisk politik att möta nedgångar i ekonomin med hjälp av stora offentliga investeringar.









– Den borgerliga majoriteten har beslutat att sjukhuset ska uppföras som ett OPS projekt (Offentlig-privat samverkan).

Detta har vi socialdemokrater motsatt oss av två skäl. Det ena är därför att makten över viktig sjukvårdsinfrastruktur går över i privata händer. Det andra är därför att vi är övertygade om att det är sämre finansieringslösning än att landstinget självt lånar upp till investeringen. Paradoxalt nog medför den finansiella krisen att OPS finansieringen ter sig alltmer omöjlig i praktiken. Självfallet ska socialdemokraterna fortsatt motsätta OPS som finansiering även framgent vad gäller Nya Karolinska sjukhuset.

- Man bör redovisa hur det nya sjukhuset ska fungera ihop med resten av vårdens sjukvårdsstruktur och man bör överväga om antalet vårdplatser är tillräckligt.


Här har motionärerna en poäng och det arbetet pågår för fullt för närvarande. Med tanke på den mycket snabba medicinsk-tekniska utvecklingen så kan man konstatera att innehålet i begreppet högspecialiserad sjukvård (som skall bedrivas på universitetssjukhus) förändras mycket snabbt. Det gör att det är en fördel om man kan vänta så långe som möjligt med att bestämma exakt vika verksamheter som skall bedrivas inom universitetssjukhusets väggar. Trotts detta, så har det arbetet inletts.

Vad gäller antalet sängplatser så finns det skäl att tro att landstinget i Stockholm behöver öka antalet sängplatser ytterligare. Inte minst den kraftigt ökande befolkningen i vår region talar för detta. Frågan är dock om det behovet ska tillgodoses av ett universitetssjukhus eller om det inte är fler och större ”vanliga” sjukhus som landstinget också kommer behöva i framtiden? Den viktiga frågan kan dock inte ställas i motsatts ställning till att landstinget i dagsläget står inför helt nödvändiga och trängande investeringar i nya universitetssjukhus byggnader.

Arbetarekommunens styrelse föreslår årsmötet att avslå motion H02

1 kommentar:

Gunnar Sandell sa...

Tack till den som skrivit svaret!

Motionen är viktig. Att-satsen är försiktigt formulerad - s-gruppen i landstingsfullmäktige ska ta ett nytt varv i frågan.

Motionen är viktig - ekonomin ännu sämre under överskådlig tid. Är det verkligen bäst användning av våra skattepengar att bygga detta stora nya hus för till slut säkert 17-18 miljarder?

Motionen är viktig - nu har regionfrågan rört på sig så hela Mälardalen måste med i bedömningen!

Motionen är viktig - partiet vill satsa i södra delen av länet också eller? Då finns både KI och KS i Huddinge. Har denna plats seriöst prövats? Billigare, bättre plats!

Motionen är viktig - finns en utredning i landstinget som föreslår att KI och KS ska slås ihop och drivas av staten!

Spännande att se om någon mer vill diskutera denna fråga - det finns flera argument...........