onsdag 7 januari 2009

Motion L1, Gratis entré på statliga muséer

Motion till Arbetarekommuns årsmöte 2009

Gratis inträde på statliga museer

Under föregående mandatperiod infördes kostnadsfria inträden till landets statliga museer .Det var en mycket populär reform, som genomfördes av den dåvarande socialdemokratiska regeringen och som ledde till mer än fördubblat besöksantal på flera av museerna.

Men när alliansen tillträdde regeringsmakten efter valet 06 dröjde det inte länge förrän avgifterna till de statliga museerna återinfördes med varierande belopp för vuxna respektive pensionärer med vissa få undantag som t.ex. vid vissa lågfrekventa besökstider på vardagar . Endast för för barn-ungdomar upp till 18-19 år gratis inträde utom på t.ex Nordiska museets lekstuga 12-16, lördag-söndag Det kommunägda Stadsmuseet har även efter maktskiftet behållit den fria entrén.

Det stora utbud som finns av olika aktuella utställningar på museerna lockar många vuxna inte minst oss pensionärer till besök. Även små barn lockas att besöka ett museum och där få utforska en tidigare för dem okänd värld som tillhör oss alla. Tänk vad gratis inträde åtminstone på helgerna skulle kunna betyda för alla mor -farföräldrar eller kanske andra släktingar och närstående för deras möjligheter att kunna avlasta barnens föräldrar och samtidigt ge både sig själva och barnen en gemensam upplevelse.Det skulle vara en väg att överbrygga generationsgapet.

Vi föreslår att Stockholms Arbetarekommun beslutar

Att förskollärarna för de äldre barnen i förskolan initierar besök på de statliga museerna

Att verka för gratis museibesök genom att överlämna motionen till socialdemokraterna i RD:s kulturutskott

Stockholm den 9 november 2008
Gisela Ihrfors
Traneberg-Ålsten-Bromma Kvinnoklubb

Antagen som klubbens egen vid medlemsmöte den 9 november 2008.
Kristina Lejdström, ordförande

Motionen antagen vid möte med Bromma Broderskap den 25 november 2008-11-26.

S-kvinnor i Stockholm beslöt antal motionen som sin egen vid styrelsemöte 20 november 2008.
Maria Östberg Svanelind, distriktsordförande

Inga kommentarer: