söndag 25 januari 2009

Utlåtande över Motion D09 Stadens parkmark

Utlaåtande över D09 Skötsel av stadens parkmark

Motionären uttrycker en befogad oro över bristen på omsorg om stadens gatu- och parkmark som vi alla tyvärr ser prov på dagligen. Stockholm har blivit en smutsigare stad och underhållet av våra parker är eftersatt och måste förbättras. Stockholm har unika värden i sin blandning av byggnation och grönområden, av stora och små parker, höjder och öppna ytor, öar och vatten. Det är något vi ska vårda på allra bästa sätt. Barn och vuxna behöver närhet till naturen. Dessa förutsättningar finns i Stockholm i dag. Det ger oss tillfälle att även i en stad av betong få njuta av fågelkvitter, bada i sjöar och leva nära årstidernas växlingar. Men det kräver politisk handling.

Vi socialdemokrater vill därför investera i stadens vackra parker och grönområden och bygga klimatsmarta trafik- och bostadslösningar i ett omfattande miljöprogram för Stockholm. Motionären önskar en bättre organisation för all parkmark i staden och att driftsbudgeten uppgraderas till en nivå som möjliggör en kontinuerlig och bättre skötsel av vår närmiljö.

När det gäller hur parkskötsel ska organiseras så anser styrelsen anser att det alltid måste prövas mot den nytta som Stockholmarna har rätt att förvänta sig. Det kommer att krävas olika typ av organisation beroende på hur resten av skötseln av vår stad kommer att vara varför styrelsen anser att det är kommunfullmäktige gruppen att besluta detta men att gruppen i det sammanhanget ska beakta bland annat de åsikter som kommit in i denna motion.

När det gäller driftsbudgeten vill vi socialdemokrater göra en satsning på upprustning av parker och naturområden och den dagliga skötseln. Vad som är en tillräcklig budget är dock inte en helt självklar fråga varför det är svårt att bifalla attsats 2.

Stockholm ska för att tala med Hjalmar Mehrs ord, vara en ”stad i arbete, hälsa och skönhet”.

Styrelsen föreslår därför årsmötet anse
motionen besvarad.

Inga kommentarer: