tisdag 6 januari 2009

Utlåtande över motion E06 – giltigheten på gamla förköpshäften

Motionären kräver i sin motion att biljetter som köps i SL-trafiken ska ha en obegränsad giltighetstid. Styrelsen menar visserligen att motionären argumenterar elegant för sin sak, men ser ändå ett antal praktiska problem med förslaget som gör att vi föreslår årsmötet att avslå motionen.

Det största problemet med förslaget är som styrelsen ser det att det skapar en oöverskådlig flora av biljetter. Hur spärrvakter, kontrollanter och busschaufförer ska kunna förväntas ha kunskap om hur en giltig enkelbiljett från mitten av 80-talet såg ut har styrelsen svårt att förstå. Den typ av konfliktfyllda situationer som motionären beskriver riskerar alltså snarare att öka än att minska när enskild personal istället kan hamna i dispyter om huruvida en viss biljett är verklig eller inte.

Rent ekonomiskt är det dessutom heller inte så att priset på biljetterna endast förändras i takt med samhällets prisutveckling i stort. Sl-taxan fastställs årligen politiskt av Stockholms läns landstingsfullmäktige. Styrelsen tycker då att det finns en demokratisk poäng i att den taxa som faktiskt fastställs demokratiskt av landstingsfullmäktige också får så stort genomslag som möjligt. Och även om det som motionären påpekar säkert är så att det ofta är en väldigt dålig idé att ha pengarna investerade i oanvända SL-biljetter istället för instoppade på banken kan man därför heller inte helt bortse från problemet med hamstring som skulle uppstå med motionärens förslag.

Styrelsen tycker att SL bör eftersträva ett så enkelt och genomskinligt taxe- och biljettsystem som möjligt. Så länge bolaget är tydligt mot resenärerna med vad som gäller ser vi därför inga problem med att även begränsa giltigheten av gamla färdbevis.

Vi föreslår därför årsmötet besluta

Att avslå motion E06

(motionen hittar du här)

Inga kommentarer: