Motion J02 och J03 tar upp den viktiga frågan kring ungas problem att komma in på bostadsmarkanden.
Styrelsen kan inte annat än instämma i att unga människors inträde på bostadsmarknaden är bekymmersamt. Det enskilt största problemet är att utbudet av hyresrätter är för litet. Därtill har vi i Stockholm en högerkoalition som enträget har låtit ombilda hyresrätter till bostadsrätter till vrakpriser.
Till och med den deadline som den moderatledda majoriteten satt ut under hösten 2008, så har ca 5 600 hyresrätter redan blivit bostadsrätter och ytterligare ca 12 300 har fått erbjudande och ytterligare ca 15 300 har lämnat intresse för detsamma. Totalt kan 33 219 allmännyttiga hyresrätter ha blivit bostadsrätter innan den här mandatperiodens slut.
De allmännyttiga bostadsbolagen har sedan införandet av dagens bostadsförmedling tillämpat en modell där man i princip godkänner alla hyresgäster förutsatt att man har tillräcklig kötid för att bli aktuell för en lägenhet. Undantaget har varit nyproduktion där man ställt krav på att max en tredjedel av inkomsten får gå till hyran.
Under 2007 införde högerkoalitionen en modell med högre godkännandekrav för vissa lägenheter och områden (läs nyproduktion, miljonprogram och områden där sysselsättningsgraden är låg).
I praktiken är det tre krav som ställs:
För det första att inkomst skall stå i proportion till den aktuella lägenhetens hyresnivå (tre gånger årshyran för den aktuella lägenheten). Som inkomst räknas inkomst av eget arbete, studiebidrag, bostadsbidrag, underhållsbidrag, A-kassa eller motsvarande. Ekonomiskt bistånd (socialbidrag) eller motsvarande försörjning likställs i detta sammanhang inte med inkomst. Om inkomst inte står i proportion till den aktuella hyresnivån så kan hyresgäst ändå godkännas med hjälp av borgen.
För det andra handlar det om referenser från tidigare boende. Den sökande skall ha haft eget kontrakt, eller av fastighetsägare godkänt andrahandskontrakt, i minst sex månader samt kunna uppvisa goda boendereferenser från detta boende. Undantag på kravet gällande eget boende kan ske för t ex hemmavarande ungdomar, sammanboende och dylikt dock ej inneboende.
För det tredje handlar det om Kreditvärdighet. Om den sökande har betalningsanmärkningar sker en individuell prövning om han/hon trots dessa kan godkännas som hyresgäst. Vid denna prövning beaktas särskilt antalet betalningsanmärkningar samt ålder på dessa. Den sökande får inte ha anmärkningar som är relaterade till tidigare boende.
Reglerna tar väl hänsyn till unga stockholmares situation utifrån det begränsade utbudet av bostäder. Vi socialdemokrater har dock motsatt oss dessa regler därför att dom stänger ute andra grupper såsom flyktingar och nyinflyttade utan erfarenheter på den svenska bostadsmarkanden.
Styrelsen föreslår årsmötet besluta att
Anse motionerna J02 och J03 besvarade
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar