torsdag 8 januari 2009

Utlåtande över motion N07, N07X, N10X

Utlåtande över motion N07 och N07X , N10 X


Utlåtande över motion N07 och N07X, N10X angående demokrati för hela partiet

Motionären i N07 och N07X kräver i två likalydande motioner att medlemmarna ska garanteras möjligheten att delta i partiets gemensamma processer såsom t ex rådslag utan egen tillgång till internet. N10 X föreslår att partiet centralt skaffar sig en strategi för att använda internet för att utveckla interna demokratiska arbetsformer. Styrelsen anser att dessa frågor hör hemma på riksnivån och bör prövas av kongressen men att principerna som föreslås är bra.

Motion N07 föreslår att Stockholms arbetarkommun kartlägger medlemskårens möjligheter att nyttja Internet, att Stockholms arbetarkommun ser över medlemmarnas demokratiska inflytande, att Stockholms arbetarkommun överväger att införa ett system där alla medlemmar kostnadsfritt, eller mot en symbolisk summa pengar, kan beställa material som används i partiets demokratiska process.

I motion N07 X hemställer motionären om att samma krav ska riktas gentemot partikongressen för att förslagen ska kunna införas på central nivå.

Styrelsen anser att det är bra att partiet utvecklas i takt med den nya informationstekniken. Det ger stora möjligheter för fler att dela mer information på ett effektivt sätt. Internet och modern textmeddelandeteknik möjliggör t ex för synskadade att ta del av texter på ett bättre sätt jämfört med tidigare. Den nya tekniken attraherar nya grupper att vara aktiva i partiet på nya sätt vilket förnyar våra arbetsformer och tillför nya metoder i det politiska arbetet, vilket är positivt för partiet. Det är viktigt att den nya tekniken används så att den inte utestänger medlemmar från att vara med. Därför har arbetarekommunen arbetat med parallella processer på Internet och på papper. Endast i undantagsfall har ett material för gemensam process i partiet endast lagts ut på hemsidan, men då har medlemmarna erbjudits möjligheten att komma upp på partiexpeditionen för att låna dator. Så skedde exempelvis i samband med det senaste kongressvalet.

En utredning om medlemmarnas internetanvändning gjordes 2002 och då visade det sig att endast hälften av partiets medlemmar använde internet regelbundet. Denna andel kan ha förändrats sedan dess så att andelen ökat något men troligtvis är det fortfarande ungefär hälften som använder internet regelbundet. Det visar bla arbetarekommunens egen maillista över medlemmar,dit ca 3000 medlemmar lämnat sina e-postadresser. Styrelsen tror inte att en ny medlemsundersökning behöver göras för att veta att vi har medlemmar som saknar tillgång till internet. Vi måste redan idag ta hänsyn till detta och arbeta med att få fler medlemmar att använda den nya tekniken innan vi kan helt lita till den. För att få fler medlemmar att lämna in sina e-postadresser erbjuds specifik information för dem såsom ett digitalt nyhetsbrev, vilket även läggs ut på hemsidan.

En annan väg till digital information går via den sk sosserian som ör öppen för alla medlemmar i partiet. Där anmäler man sig med hjälp av sitt medlemsnummer och väl innanför ett digitalt skal kan medlemmar kommunicera med varandra. Denna teknik kommer att revolutionera partiets arbetsätt i framtiden. Fler kommer att få tillgång till mer, till en låg kostnad.

För att garantera alla medlemmar att få tillgång till information förutom den egna föreningens kommunikation har arbetarekommunen startat ett medlemsblad som heter /stockholm. Denna tidning ges ut två gånger om året kostnadsfritt till alla medlemmar. Även där uppmuntras medlemmarna att lämna in sina e-postadresser och skaffa sig inloggning till sosserian.

Det vore önskvärt att såsom motionären vill erbjuda alla rådslag i tryckt form av demokratiska skäl. Den principen arbetar vi redan efter inom arbetarekommunen och för att kravet ska kunna införas på central nivå bifaller vi motion N07X för att behandlas på partikongressen.

Motion N07 avslås med hänvisning till att frågan bör prövas centralt av kongressen och att principen redan gäller för arbetarekommunen idag. Däremot kan inte arbetarekommunen garantera att täcka upp ekonomiskt för tryck i de fall principen inte skulle gälla för riksnivån. Vi utgår dock från att partistyrelsen och kongressen kommer att behandla motionen väl och bifalla yrkandena.

Arbetarekommunens styrelse föreslår årsmötet besluta:

Att avslå motion N07
Att bifalla motion N07X och sända den vidare till partikongressen
Att bifalla motion N10X och sända den vidare till partikongressen

Inga kommentarer: