lördag 3 januari 2009

J04 och J06 Utlåtande "Förstärk hyresgästernas rättskydd vid ombildning av hyresrätter (J04) samt Motion om att stärka rättssäkerheten för de...(J06)"

"Förstärk hyresgästernas rättskydd vid ombildning av hyresrätter (J04) samt Motion om att stärka rättssäkerheten för de personer som väljer att inte köpa sin lägenhet vid fastighetsombildning (J06)"

Styrelsen instämmer tillfullo med motionärernas analys kring problem med ombildning.

Den utvärdering som gjordes efter ombildningarna mellan 1998 och 2002 visade med all tydlighet att det var vinsten som var den avgörande drivkraften. Det är klart att också nu är det många som sett chansen att tjäna en rejäl hacka på sin bostad. Ser man till de kvadratmeterpriser värderingar landat på och jämför med genomsnittspriser i så kan man uppskatta att det, trotts fallande konjunktur, kan röra sig om en vinst på ca 25-30 procent. En vinst som du naturligtvis inte kan ta ut förrän då du flyttar därifrån.

Men det är också så att många boenden i allmännyttan trivs och vill gärna bo kvar som allmännyttiga hyresgäster. Andra kommer inte heller ha råd, eller beviljas banklån.

Det som nu sker är att hyresgäster på många ställen tvingas till att bli hyresgäster till sina grannar. Grannarna i sin tur kommer att ha fått betala även för hyresgästens lägenhet. Detta skapar stora motsättningar eftersom bostadsrättsinnehavare vet att dom kan få ner sina egna kostnader genom att sälja hyresgästers lägenheter. Dessutom måste dom lagstadgat erbjuda service och underhåll till dem.

Naturligtvis skulle vi helst sett att borgarnas massiva bostadsrättsomvandling aldrig genomförts. Vi sitter här likt ett moment 22 där vi faktiskt förslagit skydd för hyresgäster och belyst oegentligheter i ombildningar som vi i grunden varit emot. Oavsett vilka förslag vi kommer med så möts dom dock med kalla handen. När vi väl kommer till makten 2010 så kommer frågan inte vara aktuell eftersom vi inte kommer att ombilda på det sätt som nu skett.

För att lindra effekten för allmännyttiga hyresgäster har vi bland annat föreslagit att de allmännyttiga bostadsföretagen utreder huruvida det är möjligt att åstadkomma en form av blandboende där man helt enkelt har två ägare till fastigheten och avtalar vid försäljning om skötsel och underhåll. På så sätt skull de som vill köpa loss sin lägenhet får göra det medan de som vill fortsätta hyra sin lägenhet kan göra det. och då hyr den av den överordnade ägaren: det ursprungliga allmännyttiga bostadsföretaget. Då slipper de som vill fortsätta hyra sin lägenhet, hyra den av sina grannar, vilket ofta är källan till slitningar.

Vi har också vid ett otal tillfällen tagit upp O-seriositeter i stadshus AB och i bostadsbolagens styrelser. Många är de tillfällen då vi nämnt att allt inte gått rätt till. Vi har gång på gång rapporterat tvivelaktigheter till stadens revisorer som hänvisat till en kommande utvärdering.

Vi ska naturligtvis fortsätta att kräva uppföljning, åtgärder och regelverk för att ombildning ska ske på seriöst och ansvarsfullt sätt. Men vi ska också sätta stopp för ombildningarna när vi kommer till makten 2010.

Med hänvisning till ovanstående föreslås årsmötet besluta

Att motionerna anses besvarade

Inga kommentarer: