söndag 25 januari 2009

D 21 och D22 konsumentintresset och försämringar av sophämtningen

Utlåtande över motion D21 och D22 angående konsumentintresset och försämringar av sophämtningen.

Denna motion belyser ett stort antal avvägningar som gjorts mellan olika intressen kring sophämtningen. Det är de boendes intressen, sophämtarnas intressen, fastighetsägarnas intressen och producenternas intressen som i första hand vägs mot varandra. Det framgår också tydligt i motionen att frågan rymmer just dessa avvägningsfrågor.

Motionens krav är att ett fattat beslut i Stockholms kommun rivs upp i avvaktan på en utredning, samt att en utredning görs av hur konsumentintresset vid sophantering ska kunna tillgodoses i i landet. Styrelsen kan konstatera att renhållningen regleras av förordningar och att det är tydligt att kommunen har ansvar för dessa frågor. Kommunens medborgare borde därigenom kunna tillvarata sina intressen inom ramen för de demokratiska systemen, minst lika väl som de företag som verkar på området. Utan att uttala sig om alla de detaljer som denna fråga rymmer, så vill styrelsen slå fast de enkla principer att alla kommunmedborgare bör behandlas lika så långt det går, och att det är allvarligt om så inte är fallet. Årsmötet kan inte riva upp fattade beslut, men styrelsen anser att årsmötet bör uppmana kommunfullmäktigegruppen att klarlägga frågan.

Vad gäller den bredare frågeställningen om konsumentintressena som beskrivs i motionen så är detta en fråga som partiets miljörådslag diskuterar och som står på dagordningen i riksdagen och i andra nationella sammanhang just nu. Styrelsen anser därför att Stockhoms arbetarkommun inte också behöver påbörja ett sådant arbete men att det konsumentintresse som motionären beskriver ska föras fram i olika sammanhang.

Med anledning av ovanstående föreslås representantskape besluta följande

att avslå att sats 1
besvara att sats 2

samt att uppmana kommunfullmäktigegruppen att klarlägga om några fel begåtts vid beslut om nytt system för avfallshantering i Stockholm.

Inga kommentarer: