måndag 22 december 2008

Utlåtande över motion F3 ”Fordonsskatten” v1

Motionären menar att fordonsskatten är orättvis eftersom den utgår från ägandet till fordon istället för hur lång körsträcka fordonet används för. Motionären vill därför växla fordonsskatten med drivmedelsskatten så att skatten på drivmedel höjs och fordonsskatten avskaffas.

Huvudpoängen med att ta in skatt är naturligtvis att finansiera gemensamma nyttigheter såsom vård, skola omsorg. Utöver detta huvudsyfte kan det finnas anledning att utforma skatterna på ett sådant sätt så att de bidrar till att lösa andra samhällsproblem, exempelvis miljöproblem.

Styrelsen känner sympati för motionärens vilja att ha en stor andel av beskattningen kopplad till den faktiska körsträckan, men menar att en stor del av beskattningen redan idag ligger på drivmedlet och därmed den faktiska körsträckan. Fordonsskatten har dock en viktig styrfunktion då den är koldioxidberoende, dvs. den som har ett fordon med stora utsläpp av växthusgaser betalar högre skatt än den som har ett fordon med lägre utsläpp av växthusgaser. På så sätt bidrar skatten till att många konsumenter efterfrågar miljövänligare fordon. Styrelsen menar vidare att fordonskatten fyller en funktion i så måtto att den bidrar till att gamla fordon skrotas ut.

Arbetarekommunens styrelse föreslår årsmötet besluta

Att avslå motionen

1 kommentar:

Anonym sa...

Vet ni inte att det INTE är koldioxidbaserad skatt på äldre bilar? Denna skatt gör ju att konsumenterna väljer äldre bilar med viktbaserad skatt istället för att köpa en ny bil med t ex katalysator som är betytligt "renare". Sen finns det exempel på bilar av samma årsmodell varav den ena ej har koldioxidbaserad skatt och den andra har koldioxidskatt pga att den tillhör miljöklass 2005. Ändå drar dessa exempelbilar lika mycket bränsle. Hur rättvis är den skatten?