måndag 22 december 2008

Utlåtande över motion F1 ”Sänkt pris och användning av el” v1

Motionären menar att elpriset i Sverige är för högt och att lösningen på detta problem är att fastställa ett ”elbasbelopp” dvs. en viss bestämd mängd el som varje invånare skulle kunna förbruka, och att denna mängd skattebefrias. Styrelsen delar inte motionärens uppfattning. I den mån elpriserna i Sverige är för höga beror det i första hand på de övervinster som tas ut av elproducenterna, inte av energiskatterna.

Ska vi klara klimatkrisen och uppmuntra fortsatt energieffektivisering kommer energipriserna även fortsättningsvis ligga på en relativ sett hög nivå. Styrelsen vill ändå peka på behovet av att komma åt de övervinster som uppstår i sektorn. I den senaste oppositionsbudgeten i riksdagen vidtas flera åtgärder för att komma till rätta med dessa. Dels en engångsutdelning från vattenvall, dels en höjning av fastighetsskatten, en sätt att ta tillbaka övervinsterna utan att elpriset påverkas.

Arbetarekommunens styrelse föreslår årsmötet besluta

Att avslå motionen

1 kommentar:

Anonym sa...

Ni har missuppfattat min motion. Det handlar inte om att sänka elpriset för att ge svenskarna billigare el (för att elpriset skulle vara för högt). Det handlar om att ge morötter. Ni pratar om att vi ska nå klimatmålen, men dem målen kan omöjligen ligga på 0 i konsumtion av elektricitet. Ni tror att elpriset måste vara högt för att konsumtionen ska minska, och det är precis vad jag menar att den inte måste vara. Om en viss bit av elanvändningen är billigare, märker man hur dyrt det blir att ligga över den gränsen. Då vill man gärna försöka ta sig under gränsen, trots att man egentligen inte tjänade mer på det än man gjorde förut. Det är en illusion, ett beteende som uppmuntras. Det är vad det handlar om, att uppmuntra ett beteende.