fredag 26 december 2008

Förslag utlåtande motion I (utbildning) 04 - Kurser i kvinno- och migrationshistoria

Förslag till utlåtande I (utbildning) 04 – Kurser i kvinno- och migrationshistoria

Motionären pekar på bristande kunskaper om kvinnors och invandrares historia och vill därför att kommunen inrättar lokala kurser i kvinno- och migrationshistoria i sina gymnasieskolor. Styrelsen delar motionärens ambition att kvinnor och invandrares roll i historien bör synliggöras och ta en större plats i skolornas historieundervisning.
Inom kort förväntas regeringen föreslå stora förändringar inom gymnasieskolan baserade på den gymnasieutredning som presenterades i mars 2008. Både programstrukturen, de obligatoriska ämnenas roll och de lokala kursernas roll förväntas tas upp. Regeringens ambition är tydlig: att återinföra en tudelad gymnasieskola där bara vissa ungdomar skall ges en god grund för ett livslångt lärande medan andra riskerar att utbildas till en yrkesmässig återvändsgränd.
Uppgiften för våra representanter in riksdagen och i stadshuset bör vara att i första hand arbeta för att gymnasieskolan moderniseras så att alla ungdomar ger goda förutsättningar att skaffa sig de kunskaper och färdigheter som behövs i arbetslivet, i samhället och för ett livslångt lärande. I det sammanhanget är det viktigt att arbeta för att förstärka kunskaperna om kvinno- och migrationshistoria.

Arbetarekommunens styrelse föreslår årsmötet besluta:

Att avslå motionen

Att uppdra åt våra riksdagsledamöter att i riksdagen arbeta för att kvinno- och migrationshistoria ges utrymme i gymnasieskolan.

Inga kommentarer: