lördag 27 december 2008

Förslag utlåtande I (utbildning) 09 - Planeringsdagar i förskolan

Förslag till utlåtande motion I09 – Planeringsdagar i förskolan

Motionären föreslår att förskolans personal skall ha sina planeringsdagar, -möten och fortbildning på kvällstid för att inte påverka förskolans öppettider.
Förskolan finns i första hand till för barnens skull. De ska ha rätt att möta en professionell pedagogisk verksamhet och en god omsorg utifrån sina individuella behov. Föräldrarnas behov av barnomsorg för att kunna jobba är naturligtvis också viktigt.
Det går inte att bedriva en bra och professionell verksamhet om inte personalen har möjlighet till gemensam planeringstid och fortbildning. Styrelsen delar inte motionärens uppfattning att detta alltid bör ske efter arbetstid. Styrelsen menar, liksom Katarinaföreningen, att detta kan lösas t ex med att använda föräldradagar.

Arbetarekommunens styrelse föreslår årsmötet besluta:

Att avslå motionen

1 kommentar:

Linnea sa...

Jag vill nog inte ha ett så kategoriskt avslag på denna motion. Förvisso är förskolan till i första hand för barns rätt till pedagogisk utveckling, men för framförallt ensamstående föräldrar ställer planeringsdagarna till det rätt ordentligt med inkomstbortfall som är svåra att klara på en redan tyngd ekonomi. Med lite otur infaller planeringsdagar för flera barn på olika dagar och ger därmed flera dagar utan barnomsorg.
Jag tror snarare att vi måste öka tillgängliheten till andra möjligheter för barn som inte har omsorg dessa dagar. Även om den vanliga förskolan är stängd så bör barnomsorgsgaranti gälla. På så sätt kan föräldrarna arbeta och personalen få kompetensutveckling. Två flugor, helt enkelt.