söndag 21 december 2008

Motion F1, Sänkt pris och användning av el

Motion till Arbetarekommunens årsmöte 2009

El priset är för högt och konsumtionen har sedan 70-talet gått upp med 130%.

El priset är för högt och konsumtionen har sedan 70-talet gått upp med 130%. Jag skrev förra året en motion om att förstatliga elproduktionen, så att vi kunde få kontroll över pris och produktion. Den motionen ansågs besvarad, därför kommer här ett nytt förslag – utarbetat efter kritiken. Min förra motion fick kritik för att uppmuntra slöseri av el, eftersom priset skulle vara så lågt.

Så istället för att förstatliga alla dessa elbolag, ta bort skatten. Bestäm en mängd el per månad som ett hushåll för göra av med, skattefritt. Detta skulle skapa medvetenheten om hur dyr elen blir när man kommer över denna mängd. Det skulle skapa en vilja att ta sig under nivån.

Om vi säger att medelhushållet använder 800 kWh per månad så är mitt förslag att vi tar bort skatten för de första 600 kWh varje månad. Detta skulle betyda att elräkningen blev ungefär 200kr billigare. 200kr på 600 kWh inkluderar både elskatt och moms. Denna sänkning skulle bli märkbar och människor skulle se att de tjänar på att sänka sitt användande. Det handlar om att uppmuntra ett beteende. Delar av dessa kostnader skulle komma tillbaka som handel men kostnaden skulle kunna bekostas med en högre elskatt.

Därför yrkar jag,

att elskatten tas bort på ett bas-el belopp.
att ett bas-el belopp bestäms.
att motionen skickas till Riksdagsgruppen.


Dennis Färnlund


Motionen antogs som Sätra socialdemokratiska förenings egen på möte 2008-11-29
Kurt Fredriksson, ordförande

Inga kommentarer: