fredag 26 december 2008

Motion I (utbildning) 07 - Ändring i läroplanen

Ändring i läroplanen

Om skolan värdegrund i läroplanen står det : “ människolivets okränkbarhet, individens rättigheter och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet emellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan ska gestalta och förmedla i överensstämmelse med den etik som förvaltas av kristen tradition och västerländsk humanism.”
Den svenska skolan ska vars konfessionsneutral. Skrivningen som ovan kan således inte annat än förbrylla. Om man därtill granskar “den etik som förvaltas av kristen tradition” blir m an sannerligen inte mer upplyst. Det finns åtskilliga kristna traditioner som lett till tveksamma etiska ställningstaganden, stick i stäv med värdegrundens intensioner. Eftersom skolan dessutom ska vara öppen för barn oavsett deras religiösa bakgrund, finns det ingen anledning att särskilt lyfta fram just den kristna etikens traditioner, vad dessa nu kan innebära.
Vad är det som skiljer västerländsk humanism från humanism i andra kulturer? Västerlandet har stått och står för åtskilliga brutala handlingar som än i dag drabbar stora delar av välden. Att ge just den västerländska humanismen tolkningsföreträde är i detta sammanhang absurt.

Jag yrkar

Att arbetarekommunen verkar för att ovanstående begrepp vad gäller “den etik som förvaltas av kristen tradition” - utgår

Samt

Att “västerländsk humanism” utgår och ersätts med förslagsvis “humanistiska och demokratiska traditioner”.

Stockholm den 10/11 - 08
Irene Montero
Medlem i Katarinas socialdemokratiska förening

Antogs som föreningens egen vid föreningsmöte den 25 november 2008.

Inga kommentarer: