torsdag 25 december 2008

Motion I (utbildning) 03 - Att ta körkort - nytt ämne i skolan

Motion till Arbetarekommunens årsmöte

Att ta körkort – nytt ämne i skolan

Att ha körkort idag underlättar delaktigheten i samhället. Fler arbeten står till förfogande för den som har körkort. I ett modernt samhälle har färdigheten att köra bil t o m kommit att betraktas som en nödvändighet.

Numera är det så dyrt att ta körkort att många ungdomar måste avstå från det av ekonomiska skäl. För ungdomar från höginkomsttagarfamiljer är körkort en självklarhet, oavsett de höga kostnaderna. Att ta körkort håller således på att bli en klassfråga. Därför bör det bli möjligt att inom gymnasiets ram kunna ta körkort.

På privata körskolor sker undervisningen i huvudsak individuellt. Bilkörning som ämne i gymnasiet kan öka effektiviteten i inlärningssituationen genom att undervisningen och övningskörningen kan ske i grupp, varvid ungdomarna kan lära sig, inte enbart av läraren utan också av varandra. För att inte inkräkta på undervisningen i andra ämnen kan utbildningen för körkort delvis ske under håltimmar. För en ung person i 17 – 18 årsåldern är det möjligt att under en till två terminer lära sig att behärska såväl bilteori som bilkörning. Alla ungdomar skulle på så sätt ges en chans att på samma villkor kunna ta sitt körkort.

Vi föreslår

Att elever i gymnasiet ges möjlighet till undervisning i bilkörning för att kunna ta sitt körkort.

Karen Blomqvist

Motionen antagen på möte i Sköndals socialdemokratiska kvinnoklubb den 13 november 2008.

Ingrid Klingber, ordförande Gizela Sladic, mötesordförande

Inga kommentarer: